Demisia sa a fost acceptată de preşedintele Institutului Cultural Român (ICR).
În urmă cu două zile, Ministrul de Externe a dispus demiterea persoanei de la Ambasada României din Paris care, din greșeală, a trimis invitații la o recepție însoțite de un fișier de uz intern în care apăreau adnotări ireverențioase.
Scandalul a izbucnit după ce scriitorul Radu Portocală, fost președinte ICR din Paris, a dezvăluit public că a primit un e-mail cu lista invitaților la această recepție, în care apăreau comentarii ofensatoare la adresa unor invitați, cum ar fi „indezirabil” sau „scârbos”.
Într-o precizare transmisă miercuri, Ministerul de Externe califica situația „inadmisibilă și profund regretabilă” și anunța că în urma unei anchete interne, s-a stabilit responsabilitatea a două persoane pentru incidentul de la Paris - o angajată a Ambasadei României la Paris și directoarea Institutului Cultural Român, Yvette Fulicea.
„În consecinţă, în cazul diplomatei din cadrul ambasadei României de la Paris, în urma finalizării cercetării interne, ministrul afacerilor externe a dispus de urgență încheierea misiunii permanente la Ambasada de la Paris, precum şi încetarea detașării şi a raporturilor de muncă cu Ministerul Afacerilor Externe”, se arăta în precizarea purtătorului de cuvânt al MAE.
Invitaţii cu scandal la Paris. Documentele aveau ataşate adnotări jignitoare
Ministerul de Externe anunţă sancţiuni după scandalul de la Ambasada României din Paris
Ambasadorul României la Paris, despre scandalul invitaţiilor: O mare gafă, voi da explicaţii, dacă Parlamentul îmi cere
Ministerul de Externe adăuga însă că nu are competența de a-l revoca imediat din funcție pe directorul ICR.
„În cazul directorului ICR Paris, procedurile specifice în vederea rechemării acestuia de la post şi a încetării misiunii din funcţia de director al ICR Paris se iniţiază, conform normelor în vigoare, de către conducerea ICR Bucureşti. Aceste proceduri presupun avizele MAE, ale Ministerului Culturii şi ale Comisiilor de politică externă şi cultură şi media din cadrul Senatului”, preciza MAE.
Scandalul invitațiilor la recepția organizată cu ocazia vizitei președintelui Klaus Iohannis la Paris a izbucnit în urmă cu câteva zile și a fost discutat, marți, și în comisiile de specialitate ale Parlamentului. Directoarea Institutului Cultural Român, Yvette Fulicea, ambasadorul României la Paris, Bogdan Mazuru, dar și o funcționară din cadrul ambasadei sunt responsabili de gafa diplomatică regretabilă. Aceasta a fost concluzia parlamentarilor din comisia de politică externă, în urma discuțiilor cu reprezentanții MAE.