Primăria Capitalei a cheltuit mai bine de 13 milioane de euro în cei cinci ani şi jumătate de când stă într-un sediu închiriat.
Clădirea aparţinea iniţial firmei Iliotomi. Datele de la Registrul Comerţului arată că societatea nu a avut activitate în construcţii până în 2009, an în care a ridicat imobilul în care s-a mutat Primăria Capitalei. Deţinută de un grec, firma a avut cifră de afaceri zero în 2007 şi 2008. Trei ani mai târziu, clădirea a ajuns la Apatel Properties, un off-shore cipriot, controlat de un apropiat al omului de afaceri grec. În 2012, Apatel avea doar doi angajaţi şi datorii de peste 58 de milioane de lei.
Reporterii Digi24 au încercat să dea de urma firmei care deţine în prezent imobilul de pe Splaiul Independenţei. La prima adresă, la care figurează sediul Apatel Properties, nimeni nu a auzit de ea.
Reporterii au verificat şi adresa care figurează în evidenţele Registrului Comerţului. Nici acolo firma Apatel Properties nu a fost găsită.
Proprietarul clădirii confirmă faptul că firma cipriotă nu a funcţionat nicio clipă în clădirea pe care o deţine. A avut însă drept chiriaş firma grecească Iliotomi, cea care a construit imobilul.
„Ştiu că aveau probleme mari cu locaţia pe care trebuia să o construiască. M-au întrebat dacă am relaţii la Senat. Era o chestie foarte stranie”, spune Dan Bog, proprietarul clădirii.
„Am chemat doar proprietarul să îl întreb: bă, frate, stai puţin, ce facem aici? Rămân aceleaşi condiţii? Eu am încheiat contract cu tine. Şi mi-a spus "nu, e tot firma mea"”, spunea Sorin Oprescu în ianuarie 2014.
Una dintre clauzele documentului prevedea ca suma de 250.000 de euro plătită lunar chirie de Primărie să fie considerată avans pentru cumpărarea clădirii. Valoarea totală a sediului a fost stabilită, iniţial, la 13 milioane de euro.
„În contract scrie foarte clar la punctul 18.5 că toate aceste sume plătite la chirie reprezintă sume care se deduc din preţul... Ce preţ trebuia să trecem noi atunci? Eu cred că dacă atunci scriam un preţ am fi fost caraghioşi. Din preţul clădirii”, spunea Sorin Oprescu în ianuarie 2014.
În 2013, însă, după patru ani de contract şi 10 milioane de euro încasate, proprietarul clădirii a refuzat să mai accepte clauza. Municipalitatea mai avea de dat doar 3 milioane de euro ca să achite integral turnul cu 14 etaje. Mai mult, firma care deţine imobilul a intrat în insolvenţă. Şi, astfel, cazul a ajuns pe masa judecătorilor. Ulterior, consilierii generali au continuat să aprobe unilateral prelungirea contractului de închiriere.
„Constatăm că banca la care proprietarul are datorii de 6 milioane nu doreşte să primească chiria. Proprietarul nu eliberează facturile de chirie, în schimb ne plătim întreţinerea”, spunea Sorin Oprescu în septembrie 2014.
În octombrie 2014, consilierii generali au refuzat propunerea primarului Sorin Oprescu de a prelungi, din nou, contractul de închiriere. Consilierii din opoziţie spun că primăria a plătit oricum prea mult pentru acest sediu.
„Este un furt, nicăieri în lumea civilizată, o clădire, de asemnea dimensiuni, nu se amortizează în numai doi ani de zile. Deci banii pe care noi i-am plătit până acuma depăşesc cu mult valoarea clădirii”, a spunea Mircea Raicu, consilier PDL în decembrie 2013.
La începutul acestui an, Sorin Oprescu anunţa că a acţionat în instanţă proprietarul clădirii, pe motiv că acesta refuză să accepte clauza specială din contract. Edilul a declarat că primăria nu a mai plătit niciun fel de chirie pentru turnul de sticlă, dat fiind că nu există cadrul legal.
Municipalitatea s-a mutat cu chirie în 2009, după ce sediul vechi din Bulevardul Elisabeta a intrat în renovare. Lucrările nu sunt terminate încă şi până acum s-au plătit pentru ele 25 de milioane de euro.