Deşi şedinţa a început cu toţi cei 19 membri, pe parcurs au plecat trei social-democraţi, deputatul minorităţilor şi reprezentantul Partidului Conservator.
„Sunt foarte mulţi colegi care se duc, se întorc, mai au şi alte probleme, nu reuşesc să stea 12 ore sau cât trebuie”, a explicat Darius Vâlcov - preşedintele comisiei.
După primele cinci ore de dezbateri, social-democraţii au rămas în minoritate. Din cei opt membri pe care îi are PSD în comisie, au mai rămas în sală doar cinci.
În schimb, parlamentarii PNL, UDMR şi PPDD, care s-au declarat constant împotriva proiectului, s-au ambiţionat să nu părăsească lucrările. Raportul de forţe a fost la un moment dat de 5 la 9 în defavoarea proiectului.
„Din punctul meu de vedere lucrurile sunt simple şi clare. Legea de la Guvern nu e bună, ea trebuie respinsă, comisia să îşi încheie mandatul”, a spus deputatul PNL Cristina Pocora.
În ceea ce îi priveşte pe social-democraţi, aceştia nu aveau o opţiune clară nici după două luni de dezbateri în comisie.
„Nu cred că PSD ţine cu tot dinadinsul ca acest proiect să treacă. Dacă ajungem la concluzia ca el trebuie picat, îl vom pica”, a mai spus Darius Vâlcov.
O hotărâre în favoarea sau împotriva proiectului se ia cu majoritatea membrilor prezenţi, cu condiţia ca cel puţin zece dintre ei să participe la vot.
Liberalii vor un vot negativ pentru proiectul Guvernului
„Şedinţa a fost suspendată după 10 ore şi jumătate din lipsă de cvorum. Au rămas nouă colegi şi s-a considerat că nu sunt îndeplinite condiţiile pentru această dezbatere. Vom relua dezbaterile mâine, la 10. S-a cerut de două ori verificarea cvorumului, dar foarte mulţi de la PSD şi PPDD plecaseră. Nu ar fi fost benefic să continuăm, chiar dacă am fi avut cvorum, pentru că ne duceam peste ora 5 dimineaţă şi nu ăsta este scopul, de a termina astăzi. Să sperăm că mâine vom veni zece colegi ca să avem cvorum”, a declarat la final Darius Vâlcov, preşedintele comisiei.
„În ceea ce priveşte membrii PNL nominalizaţi în cadrul comisiei, suntem toţi cinci prezenţi. Noi am susţinut continuarea dezbaterilor. Din punctul nostru de vedere, acest proiect de lege trebuie respins. Prezenţi au fost şi colegii de la UDMR şi din partea minorităţilor. Din lipsa de cvorum, dezbaterea a fost suspendată. Ceea ce noi ne dorim este ca această comisie să finalizeze, conform mandatului primit, un raport. Un vot negativ şi un raport negativ pe proiectul de lege de la Guvern, cu argumente pentru respingerea proiectului de lege şi sigur cu o recomandare pentru crearea unui cadrul legislativ general pentru exploatările miniere în România”, a spus şi Cristina Pocora.
Termenul de depunere al raportului este 10 noiembrie.