UPDATE 14:00 Reacția Ambasadei ruse în scandalul Lukoil:
„În ultima perioadă în legătură cu situaţia în jurul rafinăriei „Petrotel-Lukoil” şi a activităţii în România a companiei petroliere „Lukoil”, în general, au apărut destule declaraţii publice, din păcate, nu de fiecare dată echilibrate, a căror limbajul este departe de cel aсceptat în cadrul comunicării internaţionale.
Las aceste declaraţii, care pot transmite semnale greşite atât mediului de afaceri, cât şi altor structuri, fără comentariu, pentru a nu adăuga emoţii în discursul politic public din România în această perioadă foarte importantă pentru ţară.
Între timp, ca rezultat al eforturilor făcute în toate ultimele zile rafinăria de la Ploieşti a început să-şi reia producţia.
Bucureşti, 10 octombrie 2014”.
UPDATE 13:00 Precizări MAE cu privire la situaţia companiei Lukoil în România:
„Există practica unui dialog periodic între conducerea Ministerului Afacerilor Externe şi reprezentanţii Ambasadei Federaţiei Ruse în România. Urmare a evoluţiilor din ultimele zile, în cursul acestei săptămâni, cele două părţi au abordat, între altele şi situaţia companiei petroliere menţionate.
Sistemul de justiţie din România îşi exercită atribuţiile constituţionale, ancheta în curs urmând a se finaliza cu respectarea cadrului legal şi cu neutralitatea specifică unui astfel de demers.
Ministerul Afacerilor Externe urmăreşte cu atenţie orice evoluţii care pot avea efecte pe planul relaţiilor bilaterale ale ţării noastre, în vederea menţinerii cursului continuu, de promovare a intereselor României pe plan regional şi global.”
UPDATE 10:30 Lukoil reporneşte, vineri, instalaţiile din incinta rafinăriei din Ploieşti, oprite în urmă cu o săptămână. Garda de Mediu Prahova a fost notificată în acest sens de către companie.
În documentul transmis Gărzii de Mediu se precizează că instalaţiile vor fi repornite începând de vineri şi că reprezentanţii companiei se obligă să respecte toate procedurile privind protecţia mediului. Această notificare către Garda de Mediu este o procedură obligatorie. Deocamdată, nu este clar dacă rafinăria va fi repornită parțial sau la întreaga capacitate.
Surse judiciare declaraseră pentru Mediafax că în urma discuţiilor cu procurorii care instrumentează dosarul de evaziune fiscală şi spălare de bani reprezentanţii companiei au asigurat garanţii care pot acoperi prejudiciul de 230 de milioane de euro stabilit în acest dosar.
_________________________
Conducerea Lukoil era nemulţumită că sechestrul a fost ridicat doar parţial, adică doar de pe conturi. Rămân blocate stocurile strategice de ţiţei şi produse petroliere ale Petrotel, respectiv 100.000 tone ţiţei şi circa 60.000 tone de benzină şi motorină, precum şi tot patrimoniul rafinăriei.
Președintele Traian Băsescu a cerut joi Guvernului să fie pregătit să preia rafinăria și a avut comentarii foarte acide la adresa companiei. Șeful statului consideră că ameninţarea ruşilor de retragere este inadmisibilă.
Preşedintele consideră presiunile făcute de Lukoil inadmisibile şi cere instituţiilor statului să fie ferme în relaţia cu ruşii. „Îmi pare o abordare de tip putinian. Așa ceva face Putin la el în țară, nu într-o țară a Uniunii Europene”, a spus președintele.
Şeful statului a cerut Guvernului să preia Petrotel, dacă Lukoil nu reia activitatea.
Valentin Ionescu, fost ministru al Privatizării, explică procedura: „Pentru ca statul să preia prin expropriere rafinăria, trebuie prin OUG modificată legea 33 din 1994. Efectul exproprierii presupune transferul dreptului de proprietate la statul roman. Din acel moment, se intră în litigiu, dacă fostul proprietar nu acceptă despăgubirile evaluate de către stat și foarte probabil că se va întâmpla asta”.
Şi dacă renunţă la rafinărie, ruşii nu vor pleca de tot din ţara noastră, spun specialiştii. România este o zonă strategică, aşa că îşi vor păstra lanţul de distribuţie de carburanţi.
„Vom lua toate deciziile necesare pentru a salva locuri de muncă și pentru a avea încasările legale la buget, însă asemenea lucruri se discută serios, deciziile se iau pe baza unei analize, făcute de specialiști, nu la nervi, la tulburare, nu în scop politic sau electoral”, a declarat premierul Victor Ponta.
Ameninţările oficialilor Lukoil au intrat şi în vizorul procurorului general. „Un astfel de anunț, dacă mâine nu ridici sechestrul noi plecăm de aici, cu toate implicațiile pe care orice om le conștientizează...ei, asta da...Această declarație, în opinia mea, e de natură să pună presiune pe procuror și să îl timoreze”, a spus Tiberiu Nițu.
Decizia privind viitorul rafinăriei Petrotel va fi luată la Moscova.