"Potrivit tuturor verificărilor efectuate de autorităţile române şi europene, este foarte clar că sunt companii în România care exportă carne de cal, dar totul a fost conform standardelor, iar sursa şi tipul cărnii au fost clar specificate. Undeva, pe reţeaua de distribuţie către Marea Britanie sau alte ţări, se pare că s-a întâmplat ceva ilegal şi vom coopera pentru a pedepsi firmele implicate şi a reda încrederea consumatorilor europeni", a spus Victor Ponta.
Acesta a precizat că sancţiunea va fi aplicată şi firmelor româneşti dacă au fost implicate, dar a amintit că datele de până în prezent nu indică o astfel de implicare.
El a arătat, totodată, că această problemă reprezintă o criză extrem de serioasă pentru Europa, nu doar pentru România, Marea Britanie sau Franţa, deoarece afectează dreptul consumatorului european la siguranţa alimentară.
Citiţi şi:
Scandalul cărnii de cal. Țările UE, solicitate să testeze carnea de vită procesată
Parodie în scandalul cărnii de cal. Fotografii amuzante au invadat Internetul
România exportă legal carne de cal. În 2011 exporturile au depășit 13 milioane euro
"Este afectat dreptul absolut al consumatorului european de a şti cu exactitate ce anume aliment este şi de unde provine", a spus Ponta.
România nu a exportat carne de cal direct către Marea Britanie
În acelaşi timp, premierul a explicat că, în acest caz care a declanşat scandalul cărnii de cal, producătorii români nu au exportat carne către Marea Britanie, ci către Franţa, Luxemburg, Cipru şi alte state europene şi a apreciat astfel că şi autorităţile europene trebuie să identifice unde anume a fost comisă frauda, să dispună măsuri drastice împotriva firmelor vinovate şi să aplice reguli care să evite în viitor astfel de fraude.
Scandalul a luat o dimensiune europeană după ce carne de cal, în loc de carne de vită, a fost descoperită săptămâna trecută în lasagna vândută sub marca Findus în Marea Britanie. Aceste pachete au fost produse de subcontractantul francez Comigel.
Carnea respectivă, care ar proveni din România potrivit autorităţilor franceze, ar fi trecut pe la un comerciant olandez, apoi cipriot, după care a ajuns la procesatorul francez Spanghero şi a fost redirecţionată către preparatorul Comigel.
Ancheta efectuată în diferite ţări nu a stabilit, până în prezent, în ce ţară a fost etichetată fraudulos carnea.