Consumatorii sunt încredințați că „laptele de țară”este mult mai sănătos decât laptele de la ferme, însă medicii atrag atenţia asupra condiţiilor insalubre în care este ţinut laptele din flacoane, ceea ce poate duce la îmbolnăvirea consumatorilor.
La două săptămâni de la începerea scandalului laptelui infestat cu aflatoxină, în Bihor, vânzările la dozatoarele de lapte au scăzut cu 10 la sută. Deşi autorităţile au anunţat că laptele de la dozatoare nu este contaminat, fermierii au decis să elimine orice suspiciune aşa că au introdus un inhibitor de aflatoxină în furajele cu care sunt hrănite vacile.
Fermierii spun că vânzările au scăzut cu 10%, în timp ce a crescut numărul comercianţilor neautorizaţi.
Citiți și: PROTEST. Un fermier a aruncat pe câmp 8.000 de litri de lapte. Este președintele unui partid politic
Industria alimentară din România, zguduită de alerte în ultima lună
Sunt oameni care vin la Oradea de la mai bine de 30 de kilometri ca să vândă laptele de la vacile din gospodărie. Îi asigură pe cumpărători că produsul ţinut în flacon nu a cunoscut atingerea aflatoxinei de care se tot vorbeşte.
„Cel care optează pentru asta se expune unor riscuri foarte mari. Legat de lapte, nu are originea cunoscută, nu se ştie dacă animalul a fost bolnav, nu se cunosc condiţiile in care a fost păstrat laptele”, spune Adela Baziliu, consilier superior la Comisariatul pentru Protecţia Consumatorului Bihor.
În timp ce vânzătorii de pe stradă prosperă, fermierii spun că scandalul aflatoxinei le-a speriat clienţii.
Specialiştii au verificat zilele acestea distribuitoarele de lapte şi au constatat că ele respectă toate normele şi laptele este bun pentru consum.
Precauți, unii fermieri au tratat hrana animalelor cu inhibitori de toxine. Măsura a dus însă la creşterea preţului laptelui cu până la un leu şi 50 de bani.