Scandal la Loteria Română. Lipsă de transparență la atribuirea contractului pentru „păcănele”

Data publicării:
loteria romana sediu - loto punct ro

Deşi societatea Loteria Română se află de câteva luni sub management privat, ceea ce ar fi trebuit să aducă mai multă transparenţă în activitatea companiei, nu există informaţii despre firmele cu care Loteria discută pentru atribuirea acestui contract şi nici despre procedura de selecţie.

Lipsa de transparenţă se menţine în ciuda faptului că este vorba de un contract important. Jocurile pe terminalele video aduc peste jumătate din veniturile companiei, adică mai mult de 100 de milioane de euro anual.

Loteria Română pierde an de an milioane de euro din cauza contractelor păguboase pe care le încheie. Acest lucru reiese clar din rapoartele Curţii de Conturi.

Istoricul contractului

Aceste contractele sunt semnate cu grupul de firme grecești Intralot, în anul 2003. În urma numeroaselor controale ale Curții de Conturi a reieșit că, în perioada 2007 – 2011, grupul de firme grecești a încasat în jur de 100 de milioane de euro, respectiv 70 la sută din veniturile companiei, mult peste câștigul Loteriei Române, iar contractele au fost semnate în mod dezavantajos pentru compania română.

Pe lângă acest contracte, mai sunt și altele pe care Curtea de Conturi le consideră neprofitabile pentru Loteria Română, însă cu o valoare a prejudiciului mai mică.

La începutul anului trecut, Curtea de Conturi a constatat la Loterie prejudicii de circa 90 mil. lei (20 milioane de euro), din contracte cu firmele Shelter Security, compania de pază fiind favorizată în câştigarea unei licitaţii pentru cumpărarea sistemului de securitate şi cel cu Form Trade pentru vânzarea de cartele telefonice.

Referindu-se la pierderile foarte mari ale Loteriei Române, fostul director al instituției spunea că aceasta era la un pas de intrarea în insolvență din cauza acestor contracte dezavantajoase.

La capitolul procedură de atribuire a noului contract, transparența este aproape inexistentă. Loteria Română furnizează foarte puține informații despre ceea ce se dorește de la viitorul contract, din moment ce cel actual este aproape de finalizare.

Biroul de presă al instituției a anunțat presa doar că s-a declanșat procedura de selecție în vederea atribuirii contractului pentru serviciul de video loterie, respectiv pentru instalarea mașinăriilor tip „păcănele”, care vor fi instalate în agențiile Loteriei. Nu este menționată valoarea contractului: nu poate fi stabilită de la început, pentru că ea este dependentă de mai mulți factori variabili, se menționează în document, fără ca aceștia să fie enumerați.

Profitul Loteriei Române a scăzut de patru ori din 2009

Toată procedura se derulează în contextul în care compania Loteria Română a întregistrat o scădere a profitului, de patru ori în ultimii patru ani, respectiv de 8,2 milioane de euro, anul trecut, față de 35 de milioane de euro, în 2009, de exemplu, sau 30 de milioane de euro, în 2008.

Comparativ, în alte țări, profiturile sunt mai ridicate.

În Ungaria, de exemplu, s-a înregistrat un profit de 119 milioane de euro, iar în Polonia, de 322 de milioane de euro.

Și premierul Victor Ponta anunțase, la începutul anului, că dorește ca Loteria să aibă un profit mai mare, care să ajungă la 75 de milioane de euro, dar până în acest moment nu a fost luată nicio măsură în acest sens

Instituția are acum peste 2.700 de salariați, iar singurul joc care într-adevăr mai aduce câștiguri însemnate Loteriei este 6/49.

Cât au încasat grecii din contractul cu Loteria

2007-2011

460 mil. lei (104 mil. euro)

sursa: zf.ro

Profitul Loteriei Române, în scădere

2008: 114,43 mil. lei

2009: 150,59 mil. lei

2010: 121,15 mil. lei

2011: 81,65 mil. lei

2012: 36,74 mil. lei

sursa: Ministerul Finanţelor

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Zodiile care vor trăi momente de vis până la finalul anului 2024. Vor încheia anul în glorie
Digi FM
Cum arată Bryan Adams în 2024, la 65 de ani. La 16 ani s-a lăsat de școală pentru muzică
Pro FM
Selena Gomez reacționează după noile critici legate de silueta sa: Nu-mi pasă că nu sunt subțire băț
Film Now
Jennifer Lopez, în cei mai scurți pantaloni din garderobă și cizme până la genunchi, la proiecția noului film...
Adevarul
Nazistul care s-a revoltat împotriva cruzimii. Povestea adevărată a lui Oskar Schindler, salvatorul evreilor
Newsweek
Care pensionari NU iau bani în plus la pensie la indexarea din 1 ianuarie? Știm ce meserie au avut
Digi FM
Un român, văduv și tatăl a doi copii, mort în inundațiile din Spania. Fratele lui i-a găsit trupul fără...
Digi World
O asistentă a dezvăluit cele mai comune regrete pe care le aveau pacienții aflați pe patul de moarte
Digi Animal World
Aricii din Europa, incluşi pe „lista roşie” cu specii „potenţial ameninţate cu dispariţia”. „Oamenii sunt cei...
Film Now
Cum arată fiul lui Jack Nicholson. Asemănarea cu tatăl lui i-a adus rolul principal într-un film horror
UTV
Margot Robbie si Tom Ackerley au devenit parinti pentru prima oara. Actrita a nascut un baietel perfect...