150 de funcţionari au venit să protesteze în Capitală şi alte câteva sute au întrerupt orele de lucru la ghişeele din ţară. S-au aruncat vorbe grele între liderul salariaţilor şi şeful ANAF.
Vasile Marica, preşedinte Sed Lex: „Lor le e frică că scapă de sub control un sistem, le e frică că oamenii încep să vorbească. Dânsul este speriat, mă acuză de orişice. De hoţ, de bandit. Am mai trecut prin chestii de genul ăsta. Au folosit oamenii pe care îi aduceau de la partide, i-au pus în funcţii, i-au scos din funcţii.”
Replica şefului ANAF n-a întârziat. Protestele sunt conduse de un mafiot îmbrăcat în haină sindicală, spune Gelu Diaconu.
„Vasile Marica, veriga de legătură dintre grupurile de interese locale și câțiva locotenenți personali ai acestuia speriați de gândul că nu-și mai pot negocia funcțiile prin cârciumi, crede că mai poate manipula opinia publică cu un protest împotriva modernizării ANAF (...) acest personaj de 20 de ani parazitează sistemul vamal și fiscal, însă a venit momentul să înțeleagă până și el că nu mai poate trăi la nesfârșit din șpăgi”, a reacționat șeful ANAF într-un comunicat.
Nemulţumirile angajaţilor din Finanţe nu au fost bine primite de cei care aşteptau să îşi achite taxele către stat.
„Stăm gură cască până îşi beau ei cafeaua. Şi acum fac proteste? Pentru ce fac proteste? Că au salarii bune! Să-şi facă datoria, dar cum trebuie. Nu să închidă pentru 2 lei magazine şi aprozare”, a spus unj contribuabil.
Conflictul a plecat de la protestul spontan de la începutul lunii, când angajaţii din direcţiile fiscale judeţene au oprit lucrul, nemulţumiţi că Guvernul va majora doar salariile celor din Ministerul de Finanţe şi ANAF.
Între timp, la nemulţumiri s-a adăugat şi schimbarea modulului de organizare a examenelor de promovare a funcţionarilor publici.
Şeful Fiscului a dat afară doi directori din teritoriu pentru că nu au chemat oameni de la direcţia de integritate ca să supravegheze examenele, iar asta i-a enervat pe sindicalişti.
- S-a rezolvat în aşa fel încât toţi cei care sunt pe la Bucureşti să aibă aranjat viitorul: şi salarii, şi pensii. Ni se cere să mergem pe teren cu maşinile noastre, pe cheltuiala noastră. Ni se decontează numai benzina.
- În primul rând depolitizarea instituţiei.
„În teritoriu, abia acum, în perioada aceasta au dat drumul la aceste concursuri de promovare în grad. Deci o singură dată pe an, când trebuia de două ori”, spune Elena Ciubotaru, membră a Comitetului Finanţe Publice Iaşi.
„Cu adrese confuze, cu adrese de intimidare”, adaugă Virginia Duţu, purtător de cuvânt al sindicatului Fintim.
Liderii de sindicat se plâng că salariul mediu în administraţia publică nu depăşeşte 1.400 de lei net. Camera Deputaţilor a votat, ieri, majorarea cu zece procente a lefurilor tuturor bugetarilor.
Citiți și