Arheologii au descoperit pe malul Mureşului urmele unor case şi bordeie. În urmă cu 7 mii de ani, aici era o aşezare neolitică. Arheologii au descoperit pete 130 de urme ale civilizaţiei de acum şapte milenii chiar lângă şantierul autostrăzii.
Radu Tutuianu, arheolog: „Diametrul acestei locuinţe este de aproximativ 4 metri, are o formă în plan rotundă, uşor alungită în partea aceea.”
La marginea sitului a fost descoperit şi un cimitir.
Radu Tutuianu, arheolog: „Se vede aici o urnă spartă sub presiunea pământului, cu resturile de incinerare înăuntru. Până acum am reuşit să identificăm 6 astfel de urne.”
10 tone de artefacte din ceramică, os, piatră, corn, piese specifice unui sit arheologic neolitic au fost scoase la iveală. Aceste obiecte vor ajunge în colecţia muzeului din Sebeş.
Alexandra Tuhuţ: „O altă descoperire făcută în acest sit este acest craniu de bour. Coarnele sunt foarte bine păstrate, iar arheologii spun că acest trofeu era depus într un mod ritualic.”
Situl arheologic descoperit din întâmplare e o adevărată mină de aur pentru istorici : îi ajută să afle cum trăiau strămoşii noştri.
Lect. univ. Marius Ciută, coordonatorul cercetărilor arheologice: „Suntem într-o epocă în care oamenii încă nu cunoşteau metalul, însă se ocupau cu cultivarea primitivă a plantelor, făceau un fel de agricultură primitivă, creşteau animale domestice, în special oi, capre şi vite de talie mare şi aveau o viaţă spirituală extrem de interesantă şi de bogată.”
Specialiştii includ aşezarea de la Limba în categoria siturilor "cheie" pentru a rezolva misterul aşezărilor din neoliticul timpuriu, din bazinul mijlociu al Mureşului. Momentan, şantierul autostrăzii este închis, până când arheologii vor spune că şi-au încheiat aici treaba. O situaţie similară a fost pe tronsonul Orăştie-Sibiu, în 2012.