Primăria Capitalei era până de curând una dintre cele mai râvnite primării din ţară. Cu un buget anual de un miliard de euro, unul dintre foştii edili a numit-o „borcanul cu miere” al Bucureştiului. Cum în ultimul an, însă, procurorii DNA au urcat etaj cu etaj în primărie, la fel de repede s-a golit instituţia de tot felul de directori şi consilieri.
La sfârşitul săptămânii trecute, viceprimarul Cornel Pieptea şi-a anunţat demisia, invocând atât motive personale, cât şi politice.
În aceeaşi zi a demisionat Bogdan Hreapcă, directorul Direcţiei Investiţii. Tot fără explicaţii concrete. Prin mâna lui au trecut toate marile contracte din ultimii ani, inclusiv Arena Naţională şi Pasajul de la Piaţa Presei.
„În contextul actual e greu de crezut că sunt în primul rând motive personale, ci că ele ţin mai degrabă de alte probleme care pot avea şi natură penală”, spune Antonio Momoc, specialist în Comunicare Publică.
Lista celor care au plecat, aparent de bunăvoie, e mai lungă. Anul acesta au mai demisionat şi Ion Dedu - şeful Direcţiei Transporturi şi Alina Roman - directorul Administraţiei Străzilor. Însă în 2014 şi 2015, schema de personal a Primăriei Capitalei a fost golită mai ales de procurorii anticorupţie.
Sorin Oprescu şi-a pierdut scaunul de primar după șapte ani de mandat, odată cu arestarea pentru luare de mită. El ar fi fost turnat chiar de consilierul personal, Solomon Wigler, condamnat deja la patru ani pentru aceeaşi infracţiune. Tot acuzaţiile de corupţie au lăsat fără funcţii alţi cinci şefi din Primărie.
„Se vorbeşte şi, cred că nu este o exagerare, despre o caracatiţă care a fost decapitată la nivelul Primăriei Capitalei”, mai spune Antonio Momoc.
În plus, Primăria Capitalei a schimbat în trei luni trei edili generali. Lui Sorin Oprescu i-au succedat în funcţie Ştefănel Marin şi Răzvan Sava.