Investiţiile puţine în infrastructură, managementul prost şi drumurile degradate se văd încă de la intrarea în ţară.
Claudiu Mihuţ, reporter Digi24 Oradea: „Prima problemă cu care se confuntă şoferii care întră în România este timpul de aşteptare în vamă. În zilele aglomerate, aceştia stau la coadă chiar şi 70, 80 de minute.”
Fie că sunt turişti sau oficialităţi, toţi sunt afectaţi de traficul greoi. Viceprimarul oraşului Debrecen, din Ungaria, a întârziat la o conferinţă de presă, în Oradea, din cauza ambuteiajelor.
Florin Birta, viceprimar al municipiului Oradea: „Ne cerem scuze pentru întârziere, dar traficul din Debrecen până în Oradea şi aglomeraţia din vamă ne-au făcut să începem cu o mică Întârziere.”
Reporter: Pierzi mult timp?
Șofer: Pierd mai mult timp până acasă în România decât din Italia până aici.
Încercăm varianta DN 76 sau European 79, drumul care duce spre minunile munţilor Apuseni dar şi o legătură importantă cu Bucureştiul. Dacă primii 40 de kilometri din Oradea spre Deva sunt perfecţi, la ieşirea din comuna Pocola începe calvarul. Drumul este în reparații, se circulă pe o singură bandă Iar șoferii pierd la fiecare semafor până la 10 minute.
„Foarte aglomerat, multe obstacole, multe semafoare, se lucrează și nu se lucrează.”
***
„Nu mai vin pe aici, mă întorc pe Arad, pe Cluj, dar pe aici nu mai vin niciodată, îți distrugi și mașina și tot.”
***
„Uitați-vă câtă lume așteaptă la semafor, uitați-vă câți apucă să treacă.”
O altă rută pentru a părăsi Bihorul este DN1. Drumul are câte o singura bandă pe sens pe sute de kilometri, iar oraşele mici pe care le traversează nu au şosele de centură. Efectul:
„Se circulă foarte greu, ar trebui centură să ocolească orasul, e jale ce e aici!”
Claudiu Mihuț, reporter Digi24: „Indiferent de ruta pe care o aleg, şoferii care intră în România prin vestul ţării vor avea o problemă.”
Bogdan Costea, reporter Digi24: „Fie că este vorba despre lucrări care nu se mai termină...sau despre cel mai aglomerat drum din țară, DN1, traficul din România este unul de coșmar.”