Chitaristul Daniel Ciobanu are arsuri pe jumătate din suprafaţa corpului, dar şi leziuni ale căilor respiratorii. Ieri după-amiază, medicii israelieni care l-au consultat au propus să îl transporte la Tel Aviv. După câteva ore, i-au reevaluat, însă, starea şi apoi au revocat decizia.
„Nu a fost aici decât echipa care trebuia să-şi dea acordul, să-l stabilizeze pentru transport. Cred că am stat peste două ore, au ieşit, au încărcat targa goală şi au plecat”, povestește ruda unui pacient.
Apropiații acuză, însă, că viaţa lui Daniel este în pericol din cauza condiţiilor precare din spital. Conducerea unităţii sanitare contrazice afirmaţiile rudelor.
„Un medic de aici ne-a spus că toţi aceşti oameni care sunt aici vor muri toţi din cauza septicemiei. Toţi, absolut. Pentru că în acest spital şi în niciun spital din România nu există condiţii”, susține o rudă.
„Autorităţile au făcut, de ce să minţim, au făcut toate demersurile ca să avem de toate. Nu este ceva ce am cerut şi nu ni s-a dat”, a declarat Cristian Niţescu, director medical la Spitalul de Arşi.
Aparţinătorii răniţilor spun că medicii NU AU VOIE să se plângă de lipsa materialelor sanitare sau de lipsa medicamentelor. Cât despre comunicare...
„Dau din umeri şi nu vin niciodată să ne spună nimic. Au un purtător de cuvânt. O singură dată ne-au strâns şi ne-a spus...ştiţi ce ne-a spus? Daniel Ciobanu, rău, foarte rău. Mulţumim, extrem de profesionalist”, povestește bărbatul.
„Era o problemă şi o discuţie, pacientul Ciobanu, pleacă, nu pleacă (...) este posibil să fi fost nişte sincope de acest gen. Despre ceilalţi pacienţi care sunt pe secţie nu se pune problema”, spune, în replică, Cristian Nițescu, directorul medical de la Spitalul de Arși.
25 de răniţi sunt internaţi la Spitalul de Arşi. Până acum, o singură pacientă a fost transferată în Israel. Familiile tuturor celorlalţi speră ca şi rudele lor să ajungă la tratament în spitale din străinătate.