Un român mănâncă într-un an în medie 97 de kilograme de pâine. Asta înseamnă aproximativ 320 de franzele a câte 300 de grame. La acest capitol România se clasează pe primul loc în Uniunea Europeană.
Suntem urmaţi de ciprioţi, care consumă 74 de kilograme de pâine pe an, şi de belgieni, cu 67 de kilograme. Mâncăm însă de două ori mai multe franzele decât danezii şi de aproape şapte ori mai multe decât britanicii. Englezii consumă aproape 50 de pâini pe an. La nivel european, media este de 61,5 kilograme, adică 200 de pâini.
Stăm însă mai bine decât în perioada comunistă. În 1989, un român mânca peste 430 de pâini într-un an, adică 130 de kilograme. Asta înseamă că în două decenii am redus cu un sfert consumul de pâine.
Deşi mâncăm multe franzele, câştigurile statului nu sunt foarte. Din cele 97 de kilograme cumpărate într-un an de un român, doar pentru 23 dintre acestea primeşte bon fiscal. Asta înseamnă că evaziunea la pâine se ridică la un miliard de lei.