În urmă cu patru ani, statisticile oficiale arătau că mai puţin de 50 dintre cei 500 de locuitori ai localității maghiare Artand erau români.
„În localitatea noastră există 588 de locuitori în prezent, 40-45% dintre ei au venit de peste hotare în Artand. De prin 2009 au început să vină și, sistematic, în fiecare an, s-au mutat, au cumpărat proprietăți”, a spus Sandor Benko, primarul din Artand, Ungaria.
„În ultimii 10 ani, cei care au venit de când s-au deschis hotarele Uniunii Europene, au venit din Oradea și din zonă”, a spus o localnică.
„Foarte mulți se stabilesc aici, dar locul de muncă le rămâne în România. Doar la sfârșit de săptămână locuiesc efectiv aici”, a spus un alt localnic.
Nu doar preţul caselor din satele ungureşti îi atrage pe români, ci şi faptul că în ţara vecină plătesc impozit pe proprietate doar la achiziţionarea ei.
„Am primit o informație cum că ar fi o casă de vânzare și am mers și am văzut-o am vândut apartamentul din Oradea și am cumpărat casa. Ne-am mutat acolo să stăm la casă. Aici nu am fi reușit cu banii aceștia să luăm casă”, a spus Ovidiu Lazăr, proprietar român în Ungaria.
În localităţile din apropierea graniţei cu România, casele cu teren de până la 1000 de metri pătrați costă între 15.000 și 25.000 de euro. La Artand, primăria a angajat deja un funcţionar care vorbeşte limba română, iar la bibliotecă lucrează deja o orădeancă mutată de curând în localitate.
„Noi ne-am mutat pentru liniște, orașul este aproape, e posibil ca să ajungi ca dintr-un cartier în centru”, a spus Iren Kulus, bibliotecară în Artand, Ungaria.
La recensământul din 2011 din Ungaria, puţin mai mult de 26.000 de oameni au declarat că sunt de naţionalitate română. Aceştia sunt membrii vechilor comunităţi etnice din ţara vecină.