România este renumită în lume pentru calitatea pantofilor pe care îi produce. Fie că îi face în fabrici, fie în ateliere individuale.
„Suntem destul de bine văzuți prin priceperea, prin savoire-faire-ul încălțăminții și sunt multe firme care lucrează pentru export”, spune Dan Coma, proprietarul unui atelier de încălţăminte.
Una din cele mai mari fabrici de încălţăminte din România se află în judeţul Bihor. Compania, înfiinţată în 1995 de o familie de italieni, are în prezent 700 de angajaţi şi produce anual peste un milion de perechi de încălţăminte pentru bărbaţi şi femei. Lucrează doar cu piele.
„În România, din tot ce producem, rămâne în jur de 10%”, spune administratorul fabricii, Antonio Sargenti.
La cea mai mare fabrică de încălţăminte din judeţul Cluj se produc anual aproximativ 300.000 de perechi de pantofi. 80% sunt exportate în tari precum Germania, Olanda, Spania, Italia şi Portugalia. Preţul unei perechi de pantofi porneşte de la 99 de lei şi poate ajunge la peste 300 de lei. În 2013, fabrica din Cluj a avut o cifră de afaceri de aproape nouă milioane de lei.
În timp ce producţia de încălţăminte de bună calitate merge la export, şapte din zece perechi de pantofi importaţi de români sunt din material textil, cauciuc sau plastic.
„Vorbim despre încălțămintea de joasă calitate care, la ora actuală, este preponderent chinezeacă și care ține piața, având niște prețuri imbatabile”, spune Dan Coma.
„Problema este puterea de cumpărare. Dacă cumpărăm o pereche de pantofi din piele adevărată trebuie să plătim o treime din salariu”, arată și Antonio Sargenti.
Falsurile sunt o alta problemă. Prin Portul Constanţa intră săptămânal mii de perechi de încalţaminte contrafacută.
„Niciodată un original nu apare într-o pungă de plastic sau să fie 12 sau 24 de perechi într-un singur colet”, explică un lucrător vamal.
În România, se produc în fiecare an 42 de milioane de perechi de încălţăminte în valoare de peste un miliard de euro. Din import, intră în ţară cu 10 milioane de perechi mai mult.