Românii din străinătate care vor să voteze la parlamentare se pot înscrie, de vineri, în Registrul electoral

Data publicării:
stampila buletin de vot foto roaep ro-3

Modurile în care cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate pot vota au fost prezentate, joi, într-o conferinţă de presă de ministrul delegat pentru Românii de Pretutindeni Dan Stoenescu, preşedintele Autorităţii Electorale Permanente (AEP) Ana Maria Pătru, secretarul general al Ministerului Afacerilor Externe (MAE) Sorin Moise şi directorul de comunicare al AEP Marian Muhuleţ.

„Alegerile parlamentare pot părea destul de îndepărtate, dar dat fiind modificările aduse legislaţiei electorale şi mă refer în special la introducerea votului prin corespondenţă, calendarul procesului electoral se schimbă şi este nevoie ca atât cei care se ocupă de gestionarea procesului electoral, cât şi alegătorii să facă anumiţi paşi prealabili. Mâine (vineri, n.r.), 1 aprilie 2016, va demara o etapă foarte importantă din cadrul alegerilor parlamentare şi anume înscrierea alegătorilor în Registrul Electoral. Doar cei care se vor înscrie în Registrul Electoral vor putea să îşi exercite votul prin corespondenţă şi la noile secţii de vot care vor fi înfiinţate în localităţile unde aceştia domiciliază”, a spus ministrul Dan Stoenescu.

Ana Maria Pătru a explicat că cei care vor opta pentru votul prin corespondenţă vor avea şansa să voteze în câteteva minute, de acasă, evitând cozile şi aglomeraţia, plus costurile deplasării la secţia de votare.

Ea a mai spus că votul prin corespondenţă va fi o procedură complet nouă atât pentru alegătorii români din străinătate, dar şi pentru instituţiile care gestionează: Poşta Română, care va avea o mare responsabilitate, Ministerul Afacerilor Externe, Autoritatea Electorală Permanentă. 

„Chiar dacă nu optează pentru votul prin corespndenţă, îi sfătuim pe românii din străinătate să se înscrie în Registrul Electoral, pentru a avea şansa să voteze aproape de locuinţa dumnealot”, a completat Pătru.

Cetăţenii români cu drept de vot care au domiciliul sau reşedinţa legal stabilite în străinătate au la dispoziţie trei variante de exercitare a dreptului de vot: prin corespondenţă, în cadrul secţiei de votare la care sunt arondaţi, în cadrul secţiilor de votare de pe lângă misiunile diplomatice, oficiile consulare sau institutele culturale din ţara de domiciliu sau de reşedinţă.

Pentru exercitarea votului prin corespondenţă, cetăţenii trebuie să se înscrie în Registrul Electoral cu opţiunea pentru votul prin corespondenţă.

Începând cu 1 aprilie şi până cel mai târziu cu 48 de ore după începerea perioadei electorale, cetăţenii se pot înscrie în Registrul Electoral cu opţiunea pentru votul prin corespondenţă. Ei vor primi apoi prin Poşta Română documentele necesare votului prin corespondenţă, pe care le vor trimite completate, tot prin poştă, la biroul electoral. Documentele trebuie trimise astfel încât să ajungă cu cel puţin trei zile înainte de ziua votului.

Alegătorii din străinătate care nu au optat pentru votul prin corespondenţă pot vota la secţia de votare din apropierea domiciliului sau reşedinţei, dacă sunt înscrişi în Registrul Electoral. Se înfiinţează o astfel de secţie de votare la cel puţin 100 de cereri ale alegătorilor.

Cei care nu sunt înscrişi în Registrul Electoral nu pot vota decât la secţiile de votare organizate pe lângă misiunile diplomatice oficiile consulare sau institutele culturale.

În afara secţiilor înfiinţate la cererea alegătorilor, autorităţile române nu vor mai putea înfiinţa alte secţii decât cele din misiunile diplomatice, a atras atenţia secretarul general al MAE Sorin Moise.

El a mai precizat că aceste cereri trebuie înregistrate din 1 aprilie până cu aproximativ 90 de zile înainte de data alegerilor, iar MAE recomandă să fie folosită întreaga perioadă de cei care vor să ceară înfiinţarea de secţii de votare.

„Este foarte importantă înscrierea în Registrul Electoral şi, cu cât mai puţini români se înscriu, cu atât vor fi cozile mai mari la secţiile de votare”, a mai spus Moise.

Localităţile unde vor fi înfiinţate secţii de votare vor fi stabilite de MAE, în funcţie de cererile înregistrate, a precizat Ana Maria Pătru.

Pot vota în străinătate numai cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate, nu românii care sunt în vacanţă, a spus Sorin Moise, răspunzând unei întrebări, care a adăugat că aceasta a fost situaţia şi la alegerile precedente.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce a pățit o badantă din Italia după ce a pus mâna pe o moștenire de 317.000 de euro. A forțat bătrâna să...
Digi FM
Cum arată Bryan Adams în 2024, la 65 de ani. La 16 ani s-a lăsat de școală pentru muzică
Pro FM
Selena Gomez reacționează după noile critici legate de silueta sa: Nu-mi pasă că nu sunt subțire băț
Film Now
Jennifer Lopez, în cei mai scurți pantaloni din garderobă și cizme până la genunchi, la proiecția noului film...
Adevarul
Caz bizar în Ilfov: O țeavă de gaz blochează poarta unei case. Avocat Cuculis: „Ieșirea din curte se face pe...
Newsweek
Se votează o nouă creștere de pensie și o nouă formulă de recalculare. NU mai contează anii munciți!
Digi FM
Un român, văduv și tatăl a doi copii, mort în inundațiile din Spania. Fratele lui i-a găsit trupul fără...
Digi World
O asistentă a dezvăluit cele mai comune regrete pe care le aveau pacienții aflați pe patul de moarte
Digi Animal World
Un hamster a „evadat” dintr-o școală, într-un balon de plastic. Imaginile, desprinse parcă dintr-un film...
Film Now
Motivul pentru care Al Pacino și-a donat toți bani câștigați din filmul „Cruising”: „Nu am vrut să am asta pe...
UTV
Margot Robbie si Tom Ackerley au devenit parinti pentru prima oara. Actrita a nascut un baietel perfect...