România pe întuneric. Cum ajung penele de curent să însumeze şapte ore pe an

Data publicării:
curent

Stăm pe întuneric din cauza penelor de curent, dar când cineva trebuie tras la răspundere, autorităţile şi companiile electrice îşi pasează responsabilitatea. Iar când vine vorba de scăderea facturilor la curent, autorităţile cer companiilor să îşi reducă mai întâi pierderile, în timp ce producătorii de energie spun că pierderile sunt provocate de furturile de energie electrică. În plus, firmele acuză autorităţile că fac legi care îi protejează pe hoţi.


Nici măcar inundaţiile care au lăsat pe întuneric mii de consumatori din Oltenia nu provoacă atatea daune cum o fac cei care fură energie electrică. 30% din energia distribuită în Dolj, de exemplu, este furată, iar firmele de distribuţie nu îi pot deconecta imediat pe consumatorii frauduloşi. Motivul: acest scop cere hotărâri judecătoreşti definitive. „Numai după aceea putem să deconectăm consumatorul”, spune Ion Dobrescu, director executiv CEZ România.

În România, penele de curent rămân printre cele mai multe şi îndelungate din Europa, durata lor medie fiind de zece ori mai mare decât în Occident. Vestea bună este durata medie a scăzut totuşi şi la noi, de la o medeie de peste zece ore în 2008, la peste şapte ore anul trecut.

E încă mult, iar situaţia pare fără rezolvare. Autorităţile cer companiilor electrice să îşi reducă pierderile, pentru ca şi tarifele aplicate consumatorilor să poată scădea. Firmele susţin că e vorba tocmai de furturile pe care nu le pot opri din cauza legii care îi protejează pe hoţi.

Nu durata întreruperilor - mai mare sau mai mică - este cea care dictează recunoaşterea investiţiilor şi tarifării investiţiilor, ci eficienţa. Reducerea pierderilor şi, prin asta, reducerea facturii”, explică Nicolae Havrileţ, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei.

Avem foarte multe deranjamente. Energia electrică este folosită pentru încălzire în mod nejustificat de către consumatorii care ocolesc grupurile de măsură”, completează Ion Dobrescu.

De pierdut pierd tot clienţii buni-platnici, pentru că valoarea furturilor se regăseşte în facturi, în timp ce companiile electrice spun că, deşi este cazul, nu pot scădea tarifele la energie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Programul pe care trebuie să îl folosești mereu la mașina de spălat. Este singurul care nu strică hainele
Digi FM
Cu frumoasa lui familie, pe covorul roșu. Richard Gere, fericit alături de soția sa și de fiul lui cel mare...
Pro FM
Ultima imagine cu Freddie Mercury. Cum arăta cu trei luni înainte să moară
Film Now
Ashton Kutcher, fotografiat în timpul unei discuții tensionate, după zvonurile privind divorțul de Mila Kunis...
Adevarul
Cum au fost primiți handbaliștii români în Kosovo, la o săptămână după scandalul de pe Arena Națională
Newsweek
Care pensionari iau 375 lei în plus la pensie în decembrie? Cum și când se acordă banii?
Digi FM
Cameron Diaz revine la Hollywood după o pauză de mai bine de 10 ani. Cum arată azi celebra actriță din „Masca”
Digi World
Întâlnire de record. Cea mai scundă femeie din lume și cea mai înaltă femeie din lume s-au cunoscut: "A fost...
Digi Animal World
Un cadou total neașteptat de Crăciun. Reacția angajaților unui magazin când au găsit un șarpe în brazii...
Film Now
Denzel Washington spune că au existat suspiciuni legate de purtarea lui Kevin Spacey cu decenii în urmă...
UTV
Lidia Buble, inselata de fostul iubit: detaliul neasteptat care i-a dezvaluit adevarul despre „Maria”