159 de milioane de euro sunt banii proveniţi anul trecut din exportul de armament şi tehnică militară. Prin comparaţie, în 2013 ţara noastră reuşise să obţină 177 de milioane de euro, Statele Unite au captat 35% din piaţa de export a armamentului din România.
Norvegia a plătit 20 de milioane de euro pentru corpul unei nave de război fabricate în ţara noastră, iar Rusia a dat 13.500 de euro pentru exportul unor lunete pentru puşti de asalt.
Sorin Encuțescu, secretar de stat Ministerul Economiei: „Piaţa nord-americană este o piaţă foarte importantă pentru companiile noastre din industria de apărare”.
În paralel, România a pierdut pieţele din Olanda, Cehia sau Liban, care în 2013 aduceau României peste 40 de milioane de euro.
Scăderea exportului de armament de anul trecut vine după ce, în urmă cu doi ani, România reuşise să îşi dubleze cantitatea de tehnică militară vândută peste graniţe.
Sorin Encuțescu: „Important ar fi să creștem capacitatea de producție și calitatea. Practic, noi încercăm să schimbăm acest model de business dintr-un model sustenabil într-unul eficient”.
Industria de armament din ţara noastră are probleme şi pe plan intern. Proiectul transportorului blindat 8x8 destinat soldaţilor români este întârziat din cauza finanţării slabe de la bugetul de stat, iar valoarea comenzilor făcute de Ministerul Apărării Naţionale nu asigură finanţarea fabricilor de armament din România.