Îndemânarea şi rapiditatea celor trei tineri sudori gălăţeni le-a adus locul întâi la competiţia europeană, înaintea echipelor din Germania şi Marea Britanie. La prima participare, românii au terminat proba cu o oră mai devreme decât timpul prevăzut în concurs şi au reuşit să sudeze perfect un ansamblu complex de ţevi.
„Meseria asta mi-a plăcut pentru că îl vedeam pe taică-meu cum suda”, povestește Ştefan Nichifor, sudor, membru în echipa de sudură a României.
Ştefan Nichifor are 21 şi ani şi a pus mâna pe cleştele de sudură în urmă cu trei ani, în atelierul Liceului Tehnologic din Galaţi, unul dintre puţinele în care această specializare mai există. S-a perfecţionat apoi la Şantierul Naval din Galaţi, unde lucrează de un an. Acelaşi traseu l-au urmat şi cei doi colegi de echipă, Marius Neagu şi Adrian Gheorghiţă.
„Este o competiţie care se adresează tinerilor şi pentru a atrage tinerii către această meserie, care este din ce în ce mai căutată, atât la noi, cât şi în străinătate”, spune Mihaiel Nanu, inginer sudor, coordonatorul echipei din România.
Sudura, la fel ca alte specializări industriale, este din ce în ce mai căutată, însă multe şcoli profesionale nu o mai au în programă încă din anii '90, după prăbuşirea marilor combinate.
„Se punea accent pe meserie, aşa era pe vremea noastră. Erau clase de sudori, adică am fost 30 de fete pe clasă numai sudoriţe”, spune Rodica Lungu, sudor.
Relansarea industriei a dus la o creştere spectaculoasă a ofertelor pentru sudori. Salariile au crescut şi ele până la 1.500 - 2.000 de lei pentru un debutant, dar chiar şi aşa companiile au probleme să recruteze specialişti.