Cea mai importantă schimbare este legată de aprobările psihologice. Medicii vor avea un rol mult mai important în trierea celor care vor o armă de foc. Psihologii sunt obligaţi să anunţe poliţia în cel mult cinci zile dacă cineva pică testele şi este declarat inapt.
„Până acum, o persoană putea să meargă la un psiholog, să ia un aviz de inapt, neconform. Nu era o problemă, mergea la altul şi tot aşa până când obţinea un certificat care îi permitea să aibă această calitate. Îl păcălea pe poliţist, sigur că da”, spune chestorul Niculae Marinesc, directorul Direcției de Arme a Poliției Române.
„Dacă avem de a face cu o personalitate dezechilibrată, nu putem vorbi despre capacitatea socială de a avea o armă. Când vorbim despre inteligenţă, coeficientul trebuie să fie mediu. Dacă avem de a face cu o persoană care are sub 90, am avea o problemă”, spune Anca Boalcă, psiholog.
Potrivit aceleiaşi legi, cei care folosesc arma pentru autoapărare sau lucrează la o firmă de pază vor avea asupra lor cel mult 12 cartuşe.
Pentru ca permisul să fie valabil, posesorii de puşti sau pistoale trebuie să meargă cel puţin o dată pe an într-un poligon la trageri.
Poliţiştii au şi obligaţii noi. Trebuie să anunţe fiecare posesor de autorizaţie când mai sunt şase luni până la expirarea permisului.
„Schimbarea îi şi nemulţumeşte pe poliţişti. Sunt prea puţini, iar în România sunt 157.000 de persoane care au 230.000 de arme letale şi neletale”, relatează Bogdan Ocnaru.
Interesant este că şi colecţionarii sunt vizaţi de noile reglementări. Ei nu vor mai avea voie să deţină şi muniţie pentru armele de panoplie, dar dacă vor totuşi vor asta, sunt obligaţi să ceară aprobarea poliţiştilor.
Armele de foc sunt și subiectul ediției din seara aceasta a emisiunii „Digipedia”, de la Digi24. Puteți urmări documentarul „America armelor de foc”, de la ora 21:00, și în live streaming: http://www.digi24.ro/Media/TV/Live/Digi24