Primi români afectați de trecerea la ora de iarnă au fost cei care au călătorit în această noapte cu trenul.
Ei au fost nevoiți să aștepte o oră în gara unde i-a prins ora 4, iar acest lucru a fost decis pentru ca orarul mersului trenurilor să nu fie afectat.
Chiar dacă noaptea care a trecut a fost cea mai lungă din an și am dormit cu o oră în plus, în următoarele zile medicii spun că vom avea de suferit.
Organismul are nevoie de timp pentru a se adapta la această trecere, care ne va afecta în primul rând somnul.
Pentru a contracara efectele trecerii la ora de iarnă, medicii ne recomandă ca în următoarele săptămâni somnul să înceapă cu o oră mai devreme.
Călătorii, afectați cel mai mult
Asteptarea a fost mai lungă în noaptea de sâmbătă spre duminică pentru cei care au călătorit cu trenul. Pentru a nu tulbura traficul feroviar, 65 de trenuri, respectiv 31 Regio și două InterCity, din toată ţara, au staţionat în gări timp de o oră.
O parte dintre oameni şi-au dat seama abia după ce au sosit în gară că trenul pe care îl aşteaptă va ajunge în staţie după ora nouă. Unii dintre ei spun că schimbarea orei nu le prieşte.
„Pentru mine, e ceva complicat, pana organismul se deprinde, eu nu aș fi de acord, mai bine să fie timpul așa. Ar fi mai ușor dimineața și pentru copiii care pleacă la școală”, spune unul dintre pasageri.
România se află în fusul orar 2, iar perioada dintre lunile octombrie şi martie, cea a lunilor de iarnă, este cunoscută sub denumirea „timpul oficial român”.