Ofiţerii români ai brigăzii de informaţii militare sunt la baza succeselor soldaţilor români din teatrele de război internaţionale. În ultimii 13 ani, au adunat date pe baza cărora s-au desfăşurat misiunile de patrulare sau cele de capturare a unor lideri insurgenţi în Afghanistan.
În cei 13 ani, România a pierdut în Afganistan trei militari ai unității de informații.
„Vedeti dumneavoastră, informațiile sunt acolo, ele există. Treaba noastră este ca noi să le culegem și să le punem în slujba comandanților”, spune, sub acoperirea anonimatului, un ofițer de informații.
Sunt informaţii interceptate telefonic sau culese de la localnici. Apoi, urmează verificarea lor. Detaliile teritoriului, pericolele, posibilele atacuri sunt doar câteva dintre informaţiile colectate de ofiţeri înainte ca patrulele soldaţilor noştri să iasă în teren. Greşeaala îi poate trimite pe militari la moarte.
Iulian Done este unul dintre ofițerii români care în ultimii nouă ani a avut patru misiuni în Afganistan. Printre ele şi cea de asigurare a securităţii alegerilor parlamentare din Afganistan. Informațiile culese de el au stat la baza patrulărilor în suburbiile afgane.
„Este foarte sensibil modul de abordare al localnicilor. În momenntul în care observă că nu le respecti tradiţiile, religia, se închid în ei şi nu mai poţi face nimic”, explică Iulian Done.
Informaţia verificată este transmisă infanteriştilor.
În singura unitate de informații militare din România de la Buzău nu se pătrunde. Misiunea din Afghanistan rămâne aceeaşi, chiar dacă infanteriștii s-au retras, după 13 ani de misiuni.