România se afla anul trecut pe locul 45 în clasament. Primele trei poziţii sunt ocupate de Finlanda, Norvegia şi Danemarca, informează site-ul rsf.org, citat de Mediafax.
Republica Moldova s-a clasat pe locul al 72-lea, în coborâre cu 16 poziţii faţă de anul trecut.
În acest clasament care cuprinde 180 de ţări şi regiuni, primul loc este ocupat pentru al cincilea an consecutiv de Finlanda.
Topul 10 este completat de Norvegia, Danemarca, Olanda, Suedia, Noua Zeelandă, Austria, Canada, Jamaica şi Estonia.
Germania ocupă locul al 12-lea, Marea Britanie se află pe locul al 34-lea, iar Statele Unite se situează pe locul al 49-lea.
Bulgaria (locul 106, în coborâre şase poziţii faţă de anul trecut) şi-a conservat ultimul loc dintre ţările din Uniunea Europeană. Un alt „elev rău” din UE este Grecia, care a coborât opt locuri şi a ajuns pe poziţia a 91-a, fiind depăşită de Kuweit.
Libertatea presei a cunoscut „o regresie brutală” în 2014, consecinţă a unor grupări precum Statul Islamic şi a islamiştilor nigerieni din Boko Haram, se afirmă în comunicatul remis de RSF, joi, cu prilejul lansării acestui clasament.
Siria, considerată de RSF cea mai periculoasă ţară din lume pentru jurnalişti, s-a menţinut pe locul 177, imediat după China (locul 176), dar devansând Turkmenistan (locul 178), Coreea de Nord (179) şi Eritreea (locul 180) - un cvartet de ţări rămas neschimbat faţă de anul trecut.
Accesați clasamentul integral AICI.
În realizarea acestui clasament, RSF ia în calcul şase criterii pentru fiecare ţară: pluralismul, independenţa media, noţiunile de mediu şi autocenzură, cadrul legal, transparenţa şi infrastructura mass-media.
Fiecare ţară obţine o notă de la 0 la 100, 0 fiind echivalent cu „o situaţie ideală”.
Reporters Sans Frontières este o organizaţie nonguvernamentală, cu sediul central la Paris, înfiinţată în 1985, care militează pentru libertatea presei şi pentru libertatea de exprimare în întreaga lume.