NATO Response Forces. O structură militară formată din 5.000 de soldaţi ai ţărilor membre NATO va putea fi comandată de pe teritoriul României. Cartierul general va fi format din ofiţeri mobilizaţi în ţara noastră, cu misiunea de a monitoriza situaţia militară din regiune. În caz de nevoie, sistemul Alianţiei Nord Atlancice va fi capabil să mobilizeze mii de soldaţi în doar câteva ore.
Baza de la Deveselu ar putea găzdui aparatura tehnică, capabilă să detecteze eventualele mişcări de trupe. Trupele terestre pot ateriza la baza militară de la Kogălniceanu, Constanţa.
„Dacă are o componentă aeriană are nevoie de loc pentru aşa ceva, să zicem Kogălniceanu. Dacă va fi pentru protecţie antiaeriană ar putea fi la Deveselu unde se investeşte deja”, a declarat colonelul în rezervă Valeriu Pricină.
Pista de la Kogălniceanu, lungă de aproape 3 kilometri poate suporta aterizarea oricărui avion de transport militar, spun specialiştii în securitate. În plus, apropierea Mării Negre dă un plus unităţii, pentru că poate fi un cap de pod pentru prezenţa navelor de luptă ale NATO şi SUA.
Alianţa a anunţat deja că va forma chiar un centru de antrenament la Marea Neagră. Comandamentul NATO din România va găzdui, permanent, până la 600 de militari. Tehnicieni, specialişti IT şi ofiţeri de legătură vor fi specializaţi în perioada imediat următoare.
Modelul unui astfel de cartier general este deja bine implementat în Marea Britanie, Italia, Spania, Polonia sau Turcia. În total, nouă la număr în Europa.
În caz de pace, rolul comandamentului este de a coordona exerciţiile militare ale soldaţilor alianţei, dar şi misiunile de survol aeriana, Open Sky, ce ar putea viza monitorizarea graniţei cu Ucraina.
Viitorul comandament regional NATO din Romania va fi discutat peste aproape două săptămâni, în Polonia. Miniştrii apărării din România, Letonia, Lituania şI Polonia vor pune la punct detaliile legate de costuri şi de angajamentele militare ale României.