Revolta împotriva RCA. Transportatorii spun că vor reveni în stradă

Data publicării:
12346522 10153211589332761 988585163334184905 n

Actualizare 17.26. În cele șase ore de protest, timp în care traficul din București a fost blocat, transportatorii nu au obținut decât promisiuni. Mii de șoferi au protestat în Piața Victoriei și au cerut reducerea tarifelor la RCA și eliminarea supraaccizei la carburanți. De asemenea, manifestanții au blocat Piața Victoriei cu 3000 de autovehicule.

Transportatorii spun că vor reveni în stradă, dacă nici în urma acestor proteste nu se va schimba nimic. 

Transportatorii au venit în Piața Victoriei încă de la ora 5 dimineața, iar până la ora 09.30, ora oficială de începere a protestului, se strânseseră mii de taxiuri, microbuze, autobuze și camioane.

Bulevardul Kiseleff s-a transformat în câteva ore într-o uriașă parcare. Protestatarii au fost uniți de aceleași probleme: majorarea tarifelor pentru asigurarea de răspundere civilă auto chiar şi de cinci ori şi menţinerea supraaccizei la carburanţi.

Bogdan Dincă, preşedintele Confederaţiei Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România, a declarat că polițele RCA au devenit insuportabile pentru transportatori, dar și pentru cetățeni.

Polițele RCA au devenit insuportabile pentru toți transportatorii, cât și pentru toți cetățenii. Am ajuns să plătim 1.000 de euro pentru un taxiu și 4-5.000 euro pentru un autocar”, a spus Dincă.

Soluţia, spun oamenii, ar fi ca legea să le ofere firmelor să încheie poliţe RCA în străinătate, în condiţiile în care un transportator plăteşte în România chiar şi 20.000 de euro pe an pentru un camion.

„Vedem în Spania că o asigurare este pe undeva la 750 de euro sau în alte configurații se poate solicita CASCO împreună cu RCA”, a spus Maier Sigfried, transportator.

Mai mult, transportatorii le-au prezentat şi reprezentanţilor Guvernului variantele lor. Totuși, discuţiile cu vicepremierul Vasile Dâncu, un reprezentant al Autorităţii de Supraveghere Financiară şi cu ministrul pentru Dialog Social s-au încheiat aşa cum au început. Fără nimic concret, doar cu promisiuni.

„Le-am spus pentru transportul local să ne scoată cartea verde, un transportator să poată să încheie asigurare și pe o lună și pe două și pe trei, pe perioada imobilizarii autovehiculului în garaj sau din diferite motive să fie suspendat RCA-ul, să se revină la niște prețuri sustenabile pentru că ele au crescut foarte mult în ultima perioadă”, a declarat Vasile Ștefănescu, vicepreședinte COTAR.

Patronul unei firme de taxi a precizat că în urma discuțiilor au câteva promisiuni că situația de la schimba de mâine în ceea ce privește RCA-ul.

Avem niște promisiuni că de mâine se schimbă ceva, referitor la RCA. Nu pot da OUG în acest moment, nu stă în atribuțiile dânsului și vom avea marți la ASF o întalnire”, a spus Mihai Ghișa.

În timpul discuțiilor, cei din stradă şi-au susţinut sonor colegii. Supraacciza la carburanţi, de şase eurocenţi pe litru, rămâne însă în vigoare, conform Codului fiscal care se aplică de la 1 ianuarie. 

Actualizare 15.50. Circulația în zona Pieței Victoriei a fost reluată. Poliția a ridicat interdicția de pe Șoseaua Kiseleff.  

Actualizare 15.20. Protestul transportatorilor s-a încheiat, dar organizatorii spun că mașinile, multe dintre ele, vor mai aștepta două-trei ore.

La această oră se circulă greu. Polițiștii spun că, în jurul orei 17.00, vor prelua microbuze pe care le vor însoți către ieșirea din Capitală. 

După ce liderii transportatorilor au ieșit de la discuțiile pe care le-au purtat cu reprezentanții Guvernului, mulți dintre șoferi s-au urcat în mașini și au plecat. Ei sunt dezamăgiți pentru că nu au obținut niciun acord scris care să le dea garanția că revendicările lor vor fi rezolvate.

Guvernul le-a transmis că nu este de competența sa stabilirea prețurilor pentru polițele RCA. Nici problema accizei nu a fost rezolvată. Cei de la Guvern le-au transmis transportatorilor să supra acciza a intrat deja în bugetul pentru anul viitor și că nu poate fi scoasă.

Actualizare 12:00. Negocierile cu reprezentanții Guvernului au început. Rămâne de văzut dacă Guvernul va accepta revendicările transportatorilor, iar protestul programat până la ora 17:00 să se încheie mai rapid, în speranța celorlalți șoferi din București care nu participă la acest miting.


Actualizare 11:00. Zece reprezentanți au intrat în Guvern pentru discuții. Ei au cerut de pe tribuna instalată în piață ca Dacian Cioloș să vină de la Bruxelles pentru negocieri. Câteva sute de mașini sunt parcate în Piața Victoriei, iar alte câteva sute sunt pe Bulevardul Kiseleff, între Casa Presei şi Piaţa Victoriei. Aproape toate străzile din jurul Guvernului sunt blocate.

În jur de 4.000 — 5.000 de mașini sunt blocate pe Centură, dar nu li se dă voie să vină. În momentul de față aici avem în jur de 4.000 de mașini”, a declarat Doru Marian Crac, președintele Federației Operatorilor Români de Transport, potrivit Agerpres. Pe de altă parte, reprezentanții Poliției neagă faptul că ar fi mașini blocate pe Centură.

Primii transportatori au ajuns în jurul orei 4 în Bucureşti, iar în jurul orei 7 au început să fie conduse spre centrul oraşului.

Reporter: De unde veniți?

Șofer: De la Galați.

Șofer: Blocăm tot Bucureștiul, am venit din toată țara, Arad, Timișoara, Târgu-Mures.

Protestatarii au blocat piaţa Victoriei, dar şi principalele bulevarde din nordul Capitalei.

Potrivit primăriei generale, la miting au fost autorizate să participe între 6.000-7.000 de maşini. Iniţial, organizatorii au cerut aprobare pentru 10.000 de autovehicule.

Sorin Amariei, vicepreşedintele Asociaţiei Naţionale de Transport: „Motivul principal este creşterea aberantă a RCA-ului. Nu există limite. Ne-am trezit cu nişte valori exorbitante şi de nesuportat. Am ajuns în situaţia în care am putea intra în faliment.” 


Actualizare 9:00.Bogdan Dincă, unul dintre organizatorii protestului de astăzi din București, a explicat la Digi24 care sunt cerințele transportatorilor. 

Printre revendicările lor se numără limitarea scumpirii RCA, eliminarea de la 1 ianuarie 2016 a supraaccizei la carburanţi, dar şi renegocierea unei taxe pe drepturile de autor în ceea ce privește muzica difuzată în taxiuri și autocare. De la 1 ianuarie ei trebuie să plătească 45 de lei pe lună, pentru taxiuri, și până la 70 de lei pentru autocare.


Actualizare 7:20. În Piața Victoriei s-au adunat deja primii manifestanți.

Protestul transportatorilor va bloca circulaţia în nordul şi centrul Capitalei o mare parte din zi. Sunt impuse restricţii de circulaţie între orele 05.00 şi 17.00 pe Şoseaua Kiseleff, între Casa Presei şi Piaţa Victoriei.

Autorităţile spun că, în funcţie de evoluţia evenimentelor, circulaţia ar putea fi restricţionată şi pe Strada Paris şi pe breteaua care leagă Bulervardul Iancu de Hunedoara de Piaţa Victoriei.

Există şi două rute alternative de care şoferii trebuie să ţină cont pentru a aveita aceste zone: Bulevardul Aviatorilor - Bulevardul Beijing - Strada Nicolae Caramfil - Bulevardul Aerogării - DN1 şi Bulevardul Ion Mihalache - Bulebardul Mareşal Averescu - Bulevardul Mărăşti - Piaţa Montreal - DN1.


Sunt impuse restricţii de circulaţie între orele 05.00 şi 17.00 pe Şoseaua Kiseleff, între Casa Presei şi Piaţa Victoriei.

Autorităţile spun că, în funcţie de evoluţia evenimentelor, circulaţia ar putea fi restricţionată şi pe strada Paris şi pe breteaua care leagă bulervardul Iancu de Hunedoara de Piaţa Victoriei. 

Există şi două rute alternative de care şoferii trebuie să ţină cont pentru a a evita aceste zone: Bulevardul Aviatorilor - Bulevardul Beijing - Strada Nicolae Caramfil - Bulevardul Aerogării - DN1 şi Bulevardul Ion Mihalache - Bulevardul Mareşal Averescu - Bulevardul Mărăşti - Piaţa Montreal – DN1.

Reprezentanţii protestatarilor spun că, doar în ultima jumătate de an, asigurările pe care le plătesc firmele de transport au s-au majorat cu 400%.

Pentru ziua protestului, Primăria Capitalei a avizat solicitarea transportatorilor, dar cu unele condiţii clare legate de traseu şi orar.

„În mod tradițional în Piața Victoriei intră un număr maxim de 800 de autovehicule grele, maxim 1500 autovehicule ușoare. Primăria Capitalei nu se opune dreptului de a se manifesta, dar se opune blocării orașului. Cererea pentru manifestație a fost făcută pentru 10:00 -12:00”, a spus purtătorul de cuvânt al PMB, Alexandru Ichim.

Transportatorii au cu totul altă variantă.

„Sincer, nu știu ce v-a spus, noi avem 6-7.000 maxim până la umplerea spațiului de manifestare de mâine, că vor fi 5.000 în acel perimetru, noi avem aprobare pentru 7.000. Autocare, taxi, autocamioane, autocamioane pe linia de centură. Acum se schimbă protestul între 9:00 și 15:00, ne-a decalat programul ca să ne strângem mai devreme în piață”, a precizat Vasile Ștefănescu, președintele Confederației Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România.

După câteva ore, pe propriul site, Primăria Generală şi-a schimbat opinia şi a acceptat varianta de orar propusă de transportatori. Aceştia ies în stradă pentru că, spun ei, dacă poliţele RCA se scumpesc atât de mult pe cât au anunţat asiguratorii, toată economia ar avea de suferit.

Autoritatea de Supraveghere Financiară, cea care ar trebui să vegheze respectarea legii pe piaţa asigurărilor, n-a oferit până acum nicio explicaţie, aşa că transportatorii vor cere şi demisia şefului acestei instituţi, Mişu Negriţoiu. Pe de altă parte, de la 1 ianuarie tarifele RCA se vor majora oricum, din cauza criteriilor internaţionale la care trebuie să se alinieze companiile de asigurări.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Simona Halep revine în forță și își reia drumul spre glorie: Marea campioană va...
Digi FM
Nicușor Dan, despre campania lui Călin Georgescu: “Specialiştii cu care am vorbit spun că trece de 10...
Pro FM
Cum arată mama lui Fuego și ce mesaj emoționant i-a transmis public de ziua ei. Fanii, impresionați complet...
Film Now
Cum arată Milla Jovovich, în 2024, la 49 de ani. Imagini de colecție cu celebra actriță
Adevarul
Jurnalista din România, dezamăgită de Țara lui Moș Crăciun. „Laponia e prima țeapă pe care o iau de pe...
Newsweek
De ce pensia intră pe card, în ianuarie, mult mai devreme? Ce bani iau în plus pensionarii?
Digi FM
Iluzie optică: Poți să găsești ursul polar din imagine? Doar cei mai inteligenți reușesc în mai puțin de 5...
Digi World
O iluzie optică a făcut vâlvă pe rețelele sociale. Poți să ”vezi” cele trei creaturi din imagine în 15...
Digi Animal World
Cum arată un câine care a dispărut timp de 4 luni și a trăit în sălbăticie. Stăpânii abia l-au recunoscut...
Film Now
Cum o privește el, nu o privește nimeni! Keanu Reeves, fascinat de Alexandra Grant pe covorul roșu la...
UTV
Reactia lui Sydney Sweeney dupa criticile dure legate de aspectul ei fizic