Presa europeană revine asupra manifestațiilor gigant antiausteritate din ultimele zile. În Spania, site-ul Expansion spune că țara cunoaște nu o criză, ci o depresie. Datoria publica s-a dublat în ultimii patru ani. Băncile stau pe bani în loc să împrumute, iar guvernul nu reușește să recreeze speranța, nu reușește să prezinte o viziune asupra viitorului, o viziune în care să se regăsească toate părțile societății. Este un moment crucial pentru țară, pe care guvernul lui Mariano Rajoy e pe cale sa îl rateze.
Berlinul nu va da bani în plus pentru Varșovia - și nici pentru București - la summitul din 22 și 23 noiembrie. În viitorul exercițiubugetar, Varșovia ar dori să obțină 95 de miliarde de euro în loc de 67, dar e greu de crezut că asta se va întâmpla, scrie Polytika. Chiar dacă premierul polonez se înțelege bine cu cancelarul german, Berlinul nu va scoate bani în plus, mai ales că peste câteva luni vor avea loc alegeri în Germania, iar nemții s-au săturat să plăteasca. Germania are impresia că e exploatată, mai ales de cei din sudul continentului. Nu mai vrea să plătească și pentru Est.
Încă un ziar își dă sfârșitul. Marele cotidian german regional Frankfurter Rundschau își anunță intrarea în insolvență, sărăcindpeisajul publicistic din Germania. Această dispariție se înscrie în criza mondială a presei scrise. În Elveția, Neue Zurische Zeitungîși pune întrebari asupra viitorului. Niciodată în istoria omenirii, o persoană nu a putut să sa informeze atât de ușor, atât de mult și atât de ieftin. Dar, dacă nu ne dăm seama că informația costă, informația ar putea să dispară. Este în joc oferta mediatică pluralistă. Mai mult, este în joc funcționarea democrației.