„Haideţi să intrăm în noul an cu aceeaşi urare care ne-a unit în ultimele patru luni: Uniţi, salvăm Roşia Montană!”, a fost îndemnul celor prezenți.
Printre cei care şi-au petrecut Revelionul la Roşia Montană sunt şi români din străinătate.
„De fiecare dată când venim în România venim în Roşia Montană. I-am întrebat ce faceţi când nu o să mai puteţi face minerit - găsim soluţii. Haideţi să găsim acum, înainte să distrugem locul”, a spus Miruna, opozant al proiectului Roșia Montană.
Cei aflaţi pentru prima dată în localitatea din Apuseni au fost încântaţi de zonă.
„Sentimentul este copleșitor, este minunat, este cel mai frumos loc din România în care am fost vreodată”, a spus unul dintre turiști.
Turiştii au fost cazaţi la localnicii care se opun exploatării. Oamenii mărturisesc că proiectul a împărţit comunitatea în două.
„Suntem oameni care nu ne mai salutăm, care suntem indiferenți unul de altul, deși suntem prieteni de viață”, a spus una dintre gazde.
De altfel, localnicii care vor începerea exploatării au sărbătorit revelionul la căminul cultural din Roşia Montană, alături de primar, de asemenea un susţinător al proiectului.
„Și dacă nu se va realiza acest proiect, Roșia tot se va depopula”, a spus primarul Eugen Furdui.
În greva foamei, de revelion
La Pungeşti în Vaslui, 13 oameni sunt în greva foamei de mai bine de o săptămână, nemulţumiţi de proiectul explorării gazelor de şist.
„Nu doresc la nimeni revelionul pe care l-am făcut eu şi chiar toţi împreună. Cu ceai. Mâncare, nu”, a povestit Ioan Gâza, protestatar.
Câţiva copii au venit să-i colinde, în aşa numita tabără de rezistenţă, şi să le aducă lemne pentru foc şi ceai cald.
Plecaţi de acasă înainte de Crăciun, oamenii s-au întors la familii doar câteva minute, înainte de miezul nopţii.
Ei cer retragerea utilajelor Chevron de la Pungeşti şi spun că nu vor renunţa la protest până când exploatarea şi explorarea gazelor de şist prin metoda fracturării hidraulice nu va fi interzisă de Guvern.