Dăm timpul înapoi pentru a revedea cât de capricioasă, dar şi cât de spectaculoasă, în acelaşi timp, a fost vremea în anul 2014. În Europa, în America de Nord, în Asia, fenomenele meteo extreme s-au succedat cu repeziciune, în toate anotimpurile.
În România, 2014 s-a dovedit a fi unul dintre cei mai bogaţi în precipitaţii, din ultimii 50 de ani. Iar semnele au apărut încă din prima lună.
Două coduri roşii de viscol au fost emise de meteorologi, într-o singură săptămână şi anume între 26 şi 29 ianuarie. În sudul-estul ţării, stratul de zăpadă viscolit, a ajuns foarte repede la peste un metru şi jumătate, iar în unele locuri troienele au atins chiar şi 3 metri.
2014 a fost primul an în care meteorologii din ţară au emis avertizări cod roşu de viscol. Totul a putut fi urmarit în direct cu ajutorul colegilor noştri reporteri care au fost ca deobicei prezenţi în zonele cu vreme extremă din judeţele Buzău, Vrancea, Ialomiţa sau Brăila.
Odată cu trecerea timpului, precipitaţiile s-au înmulţit. În total, hidrologii au emis cod roşu de inundaţii pentru 6 perioade din întregul an. Iar efectele au fost devastatoare: mai multe persoane au decedat, zeci de locuitori din sudul şi din estul ţării au fost evacuaţi, sute de gospodării au fost inundate sau chiar distruse complet.
Norii şi ploile au dominat peisajul în fiecare lună. În Bucureşti, de exemplu, s-a înregistrat un număr record de zile fără soare, între 12 noiembrie şi 12 decembrie. Un alt record pentru Capitală, a fost şi depunerea celui mai timpuriu strat de zăpadă de când se fac măsuratori meteo, şi anume în data de 25 octombrie
De altfel, nici în sezonul cald temperaturile nu au mai atins 40 de grade, iar maximele anului au fost mai coborâte până şi comparativ cu anul 2013.
Chiar dacă anul 2014 a fost moderat ca temperaturi, până la Crăciun, fenomenele meteo extreme au fost numeroase, iar oamenii de ştiinţă au adus, din nou în discuţie, schimbările climatice.