La nivel national, locuitorii judeţului Harghita ocupă primul loc în clasamentul restanţierilor. În octombrie, nivelul împrumuturilor cu întârzieri la plată ajunsese la peste 23% din valoarea creditelor luate. Adica aproape dublu faţă de media naţională. Urmează Sălaj, cu o pondere a restanţelor de 20% şi Suceava, cu un nivel de peste 18% al creditelor cu probleme raportate la împrumuturi.
Sunt însă şi zone ale ţării în care firmele şi populaţia au un comportament mai bun de plată. Judeţul Dâmboviţa ocupă astfel primul loc, cu cea mai mică rată a creditelor restante, de sub 6%. La distanţă mică se află locuitorii judeţului Gorj, urmaţi de cei din judeţul Teleorman, cu peste 7%.
Nivelul restanţelor a crescut constant în ultimii patru ani, pe măsură ce patronii au fost nevoiţi să pună lacătul pe firme, iar oamenii au rămas fără un loc de muncă. Numai în ultimul an, valoarea creditelor cu întârzieri la plată a urcat cu o treime, până la 28 de miliarde de lei. Practic, din octombrie 2011 până în octombrie 2012, în bilanţurile băncilor s-au mai adăugat restanţe de aproape 7 miliarde de lei.