Proiectul trimis de ASF parlamentarilor prevede termene clare pentru acordarea daunei. Astfel, asigurătorii vor fi obligaţi să răspundă cererilor de despăgubire în cel mai scurt timp, fără să depăşească, însă, termenul maxim de trei luni de la deschiderea dosarului de daună. Până acum, unele companii de asigurări se foloseau de acest termen pentru a întârzia plăţile.
Marius Vorniceanu, vicepreşedinte ASF: „Despăgubirea se plăteşte de către asiguratorul RCA în maximum 15 zile de la data depunerii ultimului document necesar stabilirii răspunderii şi cuantificării daunei”.
O altă noutate este că şoferii implicaţi fără vreo vină în accidente vor putea să opteze pentru încasarea despăgubirii direct de la asigurătorul la care au poliţa RCA. Acum, decontarea reparaţiilor se face doar în baza asigurării celui care a provocat accidentul şi sunt dese cazurile în care nevinovaţii ajung la mâna unor societăţi rău-platnice. Sunt prevederi noi şi pentru şoferii vinovaţi. Ca să nu plătească mai mult la asigurările următoare, aceştia vor putea cere, contracost, ştergerea unei daune din bazele companiilor de asigurări.
Marius Vorniceanu, vicepreşedinte ASF: „Pentru menţinerea clasei de malus la un nivel redus prin contractul RCA părţile pot conveni răscumpărarea, respectiv suportate de către contractantul asigurării contravalorii despăgubirii corespunzătoare evenimentului”.
ASF nu a ţinut însă cont de cererea transportatorilor de a-şi putea încheia poliţe RCA pe perioadă limitată. În schimb, şoferii vor putea să plătească în rate asigurarea. E drept, în astfel de cazuri, poliţa se va încheia obligatoriu pe un an şi se va prelungi automat.
Cristian Muntean, preşedintele Asociaţiei Societăţilor de Service Auto Independente: „Ne confruntam cu acelaşi abuz cu care ne-am confruntat. Transportatorii au solicitat foarte clar durata unei asigurări să poată fi stabilită în funcţie de necesităţile consumatorului”.
În plus, transportatorii spun că nu au fost consultaţi în legătură cu acest proiect.
Vasile Ştefănescu – COTAR: „Domnul preşedinte Negriţoiu confundă ASF cu propriul SRL, pentru că dacă dânsul s-a supărat pe noi, se vede treaba că nu a mai vrut să ne dea proiectul de lege”.
După controalele făcute pe piaţa asigurărilor, şapte companii sunt obligate ca în cel mult 30 de zile să recalculeze valoarea poliţelor RCA, după ce acestea au crescut artificial, spun oficialii ASF.
Cornel Coca-Constantinescu, prim-vicepreşedinte ASF: „Personal mă aştept la o scădere a preţurilor acestor poliţe”.
Potrivit studiilor de pe piaţa asigurărilor, România este ţara cu cea mai mare creştere a tarifelor RCA din regiune. Anul trecut, prima medie a urcat cu 20-30%, faţă de 5% în Bulgaria şi 10% în Ungaria.