Noul regulament privind lacul Snagov stabileşte că, pe o suprafaţă de 100 de hectare, în dreptul ariei naturale protejate, circulaţia ambracaţiunilor pentru sport extrem e complet interzisă.
Poliţiştii vor patrula în permanenţă în dreptul ariei protejate, pe lac, acolo unde sunt interzise de acum înainte orice fel de activităţi cu skyjet-ul.
Nici cei cu bărci puternice nu mai pot goni în voie, altfel riscă amenzi de până la 20.000 de lei.
„Viteza maximă este de 20 de kilometri pe oră. Doar se parcurge aria naturală protejată, preferabil prin zona centrală,” spune Constantin Turmac, custodele Lacului Snagov.
În plus, nimeni nu are voie să stea în barcă fără să fie echipat cu vestă de salvare, ceea ce acum nu se întâmplă.
Anul trecut, un om a murit şi mai mulţi au fost răniţi, după ce două ambarcaţiuni, cu 11 oameni la bord, s-au ciocnit violent pe lacul Snagov, iar una dintre ele s-a scufundat. Încă de atunci, autorităţile erau obligate să instaleze semne de circulaţie.
„Ar fi trebuit să fie circa 71 de semne de circulaţie pe lacul Snagov. A trecut un an de zile, nu le vedem încă. Mă depăşeste răspunsul. Probabi că între Autoritatea Navală Română şi Apele Române,” mai spune Constantin Turmac.
Vizate de noile reguli sunt şi bărcile de agrement. Acestea nu au voie să se apropie la mai puţin de 50 de metri de mal. Măsura vine pentru a proteja cele 228 de specii de plante şi animale din zonă.
Acelaşi regulament ar trebui să stopeze şi construcţia de pontoane şi debarcadere, făcute după bunul plac.
În plus, este interzisă deversarea apelor menajere sau a celor din piscine direct în lac.În ultimii ani, proprietarii vilelor luxoase din zonă au distrus zeci de hectare de stuf şi au betonat malurile pe suprafeţe întinse, pentru a construi pontoane. Cei prinşi că încalcă noul regulament se pot alege cu dosar penal pentru distrugerea unei arii naturale protejate.