„Vă înmânez o informare din partea Ministerului Afacerilor Externe Române.”
Viorica Tomele locuieşte de nouă ani în Italia. Din cauza distanţei mari pe care trebuia să o străbată pentru a ajunge la consulat sau la ambasadă, ea nu a votat niciodată, din străinătate.
Femeia se gândeşte să profite de legea votului prin corespondenţă, dar nu ştie încă ce procedură trebuie să o urmeze.
Viorica Tomele: Sunt plecată demult. Deocamdată nu m-am înscris nicăieri.
Reporter: Unde votaţi până acum?
Viorica Tomele: În România.
Ministerul de Externe profită la rândul său de perioada de vară, în care mulţi români vin să-şi petreacă în ţară concediul, alături de familie. Cu ajutorul poliţiştilor de frontieră, Ministerul le explică românilor care locuiesc în străinătate cum se pot înscrie în Registrul Electoral.
Bogdan Costea, corespondent Digi24 Oradea: „Românii care au domiciliul sau reşedinţa peste hotare pot afla informaţii importante despre modul cum pot vota în străinătate la alegerile parlamentaredin România, citind acest pliant ce este distribuit în punctele de trecere ale frontierei.
„E o idee foarte bună. Românii din străinătate trebuie să voteze.”
***
„Până acum nu am votat. De aici încolo votăm.”
Românii care trăiesc în afara ţării vor putea vota în premieră, prin corespondenţă, la alegerile parlamentare de la sfârşitul acestui an. Procedura greoaie care trebuie îndeplinită mai întâi a fost însă criticată, iar Guvernul a promis că o va simplifica prin ordonanţă de urgenţă. Din cei 4.616 români care s-au înscris până acum în Registrul Electoral 3.703 au ales deja votul prin corespondență. Ceilalţi se vor prezenta la secțiile de votare din ambasade şi consulate.