Reformă feroviară cu 100 de oameni în plus

Data publicării:
trenuri triaj

Cei 100 de angajaţi ai Autorităţii de Reformă Feroviară se vor a fi creierul din spatele restructurării căii ferate. Ei vor decide la câţi kilometri de cale ferată renunţă România, dar şi principiile după care se stabilesc tarifele de utilizare a infrastructurii şi modalitatea de acordarea a subvenţiei pentru companiile de transport de călători. În plus, ar trebui să cumpere locomotive şi vagoane.

Specialiştii din transporturi consideră însă că nu este nevoie de o asemenea autoritate. Multe din atribuţii sunt deja îndeplinite de CFR SA, compania care gestionează calea ferată, iar altele de Direcţia de Transport Feroviar din cadrul Ministerului Transporturilor.

„Noi nu putem fi de acord să înfiinţăm o astfel de autoritate cu 100 de persoane în condiţiile în care an de an calea ferată se restructurează şi personalul din execuţie este disponibilizat”, spune Iulian Măntescu, lider de sindicat.

Discuţia iniţială cu FMI viza un termen al finalizării reformei sectorului feroviar de cinci ani. La momentul lansării ideii se vehicula o structură mai suplă, cu 50 de angajaţi. Problema reformei sistemului feroviar din România nu va fi rezolvată de apariţia unei noi structuri”, a declarat Elena Tudose, director de programe în Institutul de Politici Publice.

Şefii din Transporturi dau asigurări că noua autoritate nu va prelua din atribuțiile companiilor de sub autoritatea ministerului, ci va acoperi o arie de activități noi.

Iniţial, ARF se va finanţa dintr-un împrumut din trezorerie de 25 de milioane de lei. Ulterior, banii vor veni din tarife plătite de operatorii feroviari şi din fonduri europene.

George Buruiană, director general Cargo Trans, fost director CFR Marfă, este de părere că „va fi un tarif nou care se va naşte şi care va fi aplicat operatorilor şi gestionarului de infrastructură. Orice tarif nou, având în vedere nivelul actual al tarifului de acces, este greu de suportat.”

Dacă într-adevăr se vrea o nouă instituţie de control, să fie plătită de la bugetul de stat, nu din banii pe care îi produc operatorii şi gestionarul de infrastructură pentru că atunci şi puţinele venituri pe care le avem se diminuează”, a adăugat Iulian Măntescu.

Noua autoritate ar urma să aibă cinci direcţii şi va fi condusă de un Consiliu format din cinci membri, ale căror salarii vor fi stabilite prin ordin al ministrului Transporturilor. Potrivit sindicaliştilor, instituţia ar urma să fie înfiinţată în regim de urgenţă până la finalul acestei luni. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Final de drum pentru Ion Iliescu! Anunţul a venit când nimeni nu se aştepta, situaţie critică pentru fostul...
Digi FM
Tragedia tinereții lui Val Kilmer: și-a pierdut fratele mai mic, care s-a înecat în piscină: "Nu am revenit...
Pro FM
Starea de sănătate a lui Julio Iglesias, tot mai fragilă: „De la brâu în jos, are 500 de ani”. Afecțiunea...
Film Now
John Cena a avut cancer de piele de două ori. "Îndrăgostit de soare", nu și-a protejat pielea în tinerețe...
Adevarul
Lista neagră a lui Trump. „Țările care joacă murdar”, pedepsite de președintele SUA
Newsweek
Șmecheria prin care România păstrează pensiile speciale de 20.000 lei, deși UE a cerut să le tăiem
Digi FM
O elevă de 15 ani a leșinat în timpul orei de biologie, la un liceu din Botoșani. Ce au descoperit medicii
Digi World
De ce este laptele alb? Răspunsul surprinzător pe care nu îl știai și explicația științifică pe înțelesul...
Digi Animal World
Un produs popular pentru câini ar putea declanșa „sindromul vârcolacului”. Ce simptome prezintă patrupedele...
Film Now
Rosamund Pike, „terifiată” când a filmat scena intimă cu Pierce Brosnan în „Die Another Day”. Avea 22 de ani
UTV
Delia, atacată de câini în parc. Artista s-a urcat într-un copac: „M-am zgâriat, m-am făcut praf...”