Referendum de modificare a Constituției, în septembrie. Antonescu, președintele comisiei de revizuire

Data publicării:
5 2002pontaconstitutie-47743

Liderii USL au convenit să susţină varianta în care referendumul pentru revizuirea Constituţiei să aibă loc în luna septembrie, iar până la sfârşitul anului ar urma să fie validaţi în funcţii noii preşedinţi de consilii regionale.

De asemenea, liderul PNLCrin Antonescuar urma să ocupe poziţia de preşedinte al Comisiei parlamentare de revizuire, iar în paralel să fie iniţiat un for constituţional din care să facă parte organizaţii nonguvernamentale, asociaţii şi reprezentanţi ai mediului academic.

„Din punctul meu de vedere ar fi foarte bine ca domnia sa să conducă comisia pentru că eu am această sarcină guvernamentală, domnul Antonescu trebuie, ca președinte al Senatului și în calitatea domniei sale de candidat al USL la funcția de președinte al țării, poate foarte bine politic să acopere această dezbatere și inițiativă de modificare a Constituției”, a declarat Victor Ponta.

„Există o comisie de modificare a Constituție, de domnul deputat Buda, care nici n-a mai fost ales, care nu ne-a convocat niciodată și atunci componența acestei comisii trebuie votată în plenul celor două camere”, a declarat Victor Ponta cu privire la persoana care va conduce comisia.

Citiți și Valeriu Zgonea susține reducerea pragului minim de participare la referendum, la 30%

Ponta a spus că ideea lui, dar și a USL, este aceea că trebuie să fie în continuare un președinte ales în mod direct și o republică care prinde contur din ce în ce mai mult în toată Europa, oferind ca exemple țări precum Polonia, Portugalia sau Austria.

După zece ani de președinte-jucător, România are nevoie de un președinte arbitru”, a mai spus Victor Ponta.

„Cel care obține cele mai multe mandate prin votul popular are dreptul legitim de a desemna un prim-ministru și asta trebuie trecut în Constituție”, a spus Victor Ponta cu privire la articolul privind desemnarea premierului.

Premierul a declarat că aceste lucruri trebuie trecute în constituție pentru stabilitatea sistemului politic din anii viitori.

Întrebat dacă traseismul politic va fi reglementat de noua Constituție, premierul a răspuns: „În Constituție trebuie să trecem foarte clar sistemul în care un parlamentar care schimbă votul care l-a votat își poate pierde mandatul”.

Raport MCV: Dezbaterea pe revizuirea Constituţiei să aibă suficient timp, caracter deschis şi consens

Comisia Europeană susţine, în raportul privind MCV dat publicităţii miercuri, ca dezbaterea pentru revizuirea Constituţiei să beneficieze de timp suficient şi să aibă un caracter suficient de deschis, pentru a se putea ajunge la cel mai larg consens posibil.

Este important ca procesul de reformă constituţională să se deruleze în condiţii de respectare deplină a valorilor fundamentale, cum ar fi respectarea statului de drept şi a separării puterilor. Aceasta include respectarea în continuare a Curţii Constituţionale în calitatea sa de garant al supremaţiei legii fundamentale, precum şi independenţa şi stabilitatea instituţiilor judiciare, inclusiv a organelor de urmărire penală”, se arată în raportul Comisiei Europeană.

În opinia CE, „este, de asemenea, important ca dezbaterii cu privire la eventualele reforme să i se acorde suficient timp şi un caracter suficient de deschis pentru a se putea ajunge prin procedura constituţională corespunzătoare la cel mai larg consens posibil”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri