Din planificările semestriale pentru învăţământul preuniversitar reiese că ultimele două săptămâni de şcoală sunt destinate recapitulărilor şi evaluărilor. Cu alte cuvinte, nu se mai predă materie nouă. Chiar şi aşa orele trebuie recuperate, spun profesorii.
„Se fac evaluări fiind o perioadă excelentă pentru a realiza evaluări după metode alternative. Adică este timp să îşi prezinte proiecte, investigaţii, referate, să faci dezbateri, să faci studii de caz, la care participă toţi, toţi au câte o sarcină şi poţi să faci o evaluare completă”, a explicat Elena Crocnan - directorul Liceului Sf. Sava.
Decizia ministerului este clară: fiecare şcoală în parte decide când şi cum recuperează.
„La inspectorat se vor centraliza toate aceste decizii astfel încât fiecare inspectorat să ştie ce fac şcolile cu recuperarea orelor şi a materiei. În condiţiie în care activitatea va fi recuperată atunci şi drepturile salariale vor fi acordate în întregime pentru luna ianuarie. Dacă se vine la şcoală sâmbăta, vine şi personalul nedidactic”, a declarat Ştefania Duminică - secretar de stat în Ministerul Educaţei.
E foarte puţin probabil ca elevilor să li se ceară să vină la şcoală sâmbăta sau duminica, mai ales că atât ministerul cât şi sindicatele pledează pentru recuperarea orelor până la sfârşitul anului.
„Vă spun de-acum că sâmbăta-duminica nu prea vin copiii. Tot aud vorbindu-se de recaptulări. Recapitulările se fac înainte de examen şi înainte de teze. Ce recapitulare să faci în ultima săptămână a semestrului I?”, a întrebat retoric Adrian Enache - profesor de matematică la Liceul "Nicolae Iorga".
„Nu este bine şi recomand totodată să nu se meargă pe varianta recuperării materiei sămbăta. Se pot găsi şi alte soluţii la nivelul unităţii de învăţământ preuniversitar, se poate prelungi programul şcolar cu câteva minute astfel încât într-un anumit interval de timp orele să fie recuperare”, este de părere Marius Nistor - preşedintele Federaţiei "Spiru Haret".
Dascălii vin însă cu o idee nouă: că orele să fie recuperate în timpul "Săptămânii Altfel", în care elevii ar trebui duşi la activităţi culturale sau sportive, şi pentru că Ministerul nu a alocat un buget, în acest an.
„Dacă mai doriţi o sugestie de la mine, e vorba de săptămâna şcoala altfel care oricum este o prostie imensă şi având în vedere ce s-a întâmplat în urmă cu câteva săptămâni, vă spun de-acum că eu cel puţin şi ştiu foarte mulţi profesori care vor face la fel ca mine nu voi merge nicăieri cu elevii. Voi sta în şcoală ca să nu cheltuiesc bani”, a adăugat Adrian Enache.
Cert este că vremea proastă a fost o veste bună pentru mulţi copii. Ei nu s-au dus la şcoală în această săptămâna şi s-au putut bucura de ninsoare. În plus, elevii se mai bucură de o săptămână liberă, pentru că luni începe vacanţa inter-semestrială.