15 milioane 500 de mii de apeluri au fost date anul trecut la 112 în întreaga ţară. Din păcate, 10 milioane s-au dovedit a fi false. În Bucureşti aproap 500 de apeluri zilnice sunt filtrate de dispeceri.
Daniel Vasile, purtător de cuvânt al ISU Bucureşti Ilfov: „Regăsim zilnic şi cazuri în care situaţiile de urgenţă anunţate nu se confirmă. Sunt apeluri false în care apelanţii îşi închid telefonul imediat după anunţarea urgenţei.”
Multe dintre astfel de apeluri anunţă prezenţa unor colete suspecte, abandonate în zone aglomerate..
Laurentiu Radulescu, reporter Digi24: „În urmă cu doar câteva luni un telefon anunța o valiză suspectă lăsată în această stație de autobuz din București. Echipaje ale poliției și pirotehniștilor au sosit la fața locului. În cele din urmă apelul s-a dovedit a fi fals, valiza era goală.”
Iar exemplele pot continua. Tot în urma unui apel telefonic, trupele speciale şi geniştii au verificat timp de câteva ore fiecare colţ al gării din Constanţa, oraş, în căutarea unei bombe.
„-Ati identificat ceva?
-Nu, a fost o alarmăfalsă.”
Din cele 10 milioane de apeluri false doar 13 mii de oameni au fost amendaţi pentru că au pus de pomană pe drum echipajele de urgenţă. Cele mai multe telefoane au fost date în Covasna, Călăraşi şi Mureş.
Laurențiu Rădulescu, reporter Digi24: „Doar în prima lună a acestui an la 112 au fost înregistrate peste 1 milion 200 de mii de apeluri. Peste 60% dintre ele au fost false. Cele mai multe amenzi au fost date în Teleorman, Bucureşti şi Suceava.”