Reacția prefectului de Harghita în scandalul Kaufland Odorheiu Secuiesc
Prefectul județului Harghita, Adrian Jean Andrei, a solicitat, luni, conducerii Kaufland Odorheiu Secuiesc să transmită măsurile care au fost luate sau urmează să fie luate în cazul vânzătoarei care nu ar fi servit un cumpărător pentru că era român, potrivit Agerpres.
În solicitarea trimisă supermarketului, prefectul spune că „a luat act cu îngrijorare de incidentul petrecut între un cumpărător și un vânzător” și cere un punct de vedere legat de acest aspect, dar și să-i fie comunicate măsurile luate pentru ca așa ceva să nu se mai repete.
„Prefectul județului Harghita, în calitate de garant al respectării Constituției și al legilor care guvernează România, vă solicit un punct de vedere cu privire la acest incident, respectiv măsurile pe care le-ați dispus sau pe care urmează să le dispuneți pentru ca astfel de acțiuni ale unor cetățeni români, indiferent de etnie, să nu se mai producă. Totodată, considerăm că astfel de manifestări ale unor cetățeni nu pot decât să aducă atingere atât ordinii și siguranței cetățenilor, cât și relațiilor interetnice la nivel de comunitate locală”, se arată în solicitarea trimisă supermarketului.
Adrian Jean Andrei a spus luni că astfel de manifestări nu sunt binevenite în județ și a făcut apel la înțelepciune, punctând că trebuie respectat articolul din Constituție potrivit căruia limba română este limba oficială a statului.
„În același timp, articolul din Constituție potrivit căruia limba oficială în România este limba română este în vigoare și orice cetățean, indiferent de etnie, are obligația să-l respecte. Dezamorsarea unor astfel de incidente trebuie făcută cu raționament, dar și cu înțelegere de fiecare parte, pentru ca ele să nu se mai repete. Într-o țară europeană, astfel de incidente nu-și au locul, de aceea fac apel la cetățenii din Harghita, dar și la cei care vin în vizită să dea dovadă de înțelepciune și de respect pentru legile României”, a declarat Adrian Jean Andrei.
Potrivit sursei citate, pe această temă a fost dispus deja un control de către Comisariatul Regional pentru Protecția Consumatorului, care vizează modul de informare în limba română a consumatorilor, supermarketul în cauză fiind amendat deja cu suma de 10.000 lei.
De asemenea, președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a anunțat că, în urma relatărilor din presă privind incidentul de la supermarket, „a demarat procedura de autosesizare, urmând să se adopte măsurile legale”.
În urma incidentului de săptămâna trecută, Kaufland a emis un comunicat în care se dezice de comportamentul angajatei sale, însă susține că a fost vorba și de o provocare din partea celui care a filmat. Mai mult, la ora la care a avut loc filmarea, programul de lucru cu clienții nu începuse încă. Bărbatul ar fi venit la magazin de 3 ori în 16 minute, ultima dată fiind și cea în care a făcut clipul video.
„Cu privire la cazul care a avut loc în Odorheiu Secuiesc, în data de 31 august 2017, compania Kaufland România transmite următoarele precizări:
Regretăm atitudinea angajatei din cadrul magazinului din Odorheiu Secuiesc. Este un comportament de care ne dezicem, Kaufland având o serie de principii care pun respectul față de clienți și amabilitatea pe primul loc.
Vă asigurăm că, potrivit procedurilor interne ale companiei, am demarat deja o investigație și vom lua toate măsurile pentru a evita pe viitor astfel de situații, inclusiv introducerea cursurilor de limba română. Subliniem că, potrivit legii, eventualele măsuri care vor fi decise vor fi confidențiale, deoarece țin de relația angajat-angajator, respectând astfel dreptul la viața privată.
În acest moment, ca urmare a primelor noastre investigații, venim cu o serie de precizări care să contureze contextul în care s-a realizat filmarea.
La ora la care a avut loc discuția filmată la punctul Grill (9:47), programul de lucru cu clienții nu începuse încă, angajata fiind implicată în sarcinile obișnuite de pregătire pentru deschiderea oficială de la ora 10.00. Din acest motiv, casa de marcat nu era încă operațională, iar aceasta nu a putut încheia procedura de încasare, neputând servi astfel clientul și restituindu-i suma.
De asemenea, din imaginile surprinse de camerele de supraveghere din parcare, reiese că autorului filmului i s-a comunicat orarul de funcționare în prealabil.
Acesta a venit la punctul Grill într-un interval de 16 minute de trei ori, înainte de începerea programului, în intervalul 9:31 – 9.47, purtând discuții cu angajata.
Încă de la prima vizită, care a durat aproximativ un minut (de la ora 9:31:25 până la ora 9:32:27), clientului i s-a comunicat că programul de lucru nu începuse încă la acea oră și din acest motiv nu putea fi servit. Cu toate acesta, el a revenit a doua oară la ora 9.37 și apoi a treia oară la ora 9.47, când a pornit camera de filmat, înregistrând o reacție ca urmare a unor interacțiuni anterioare.
Autorul filmului a omis să precizeze ca filmarea dată publicității este în fapt a treia discuție cu angajata noastră.
Cu toate acestea, nu tolerăm un astfel de comportament în relația cu un client în niciunul din magazinele noastre din țară, indiferent de regiune și vom lua măsuri conform regulamentului intern.”
- Etichete:
- kaufland
- kaufland odorheiu secuiesc
- incident kaufland
- prefect harghita
- limba maghiara kaufland
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News