Reabilitarea termică a blocurilor mai are de așteptat
În septembrie 2012, Ministerul Dezvoltării a cerut municipalităţii brașovene să rezilieze contractele de reabilitare din cauza lipsei fondurilor.
„Bineînţeles că am refuzat. În luna decembrie s-a făcut o conciliere, iar cei de la minister au promis că de urgenţă în anul 2013 vor vira aceste sume”, a declarat Sorin Toarcea, purtătorul de cuvânt al primăriei Braşov.
Numai că, în 2013, bugetul pentru programul de reabilitare termică a scăzut aproape la jumătate faţă de anul trecut. Astfel, statul pune la dispoziţie doar 10 milioane de lei. În lipsa banilor, eforturile oamenilor riscă să fie degeaba.
„Ar trebui să ne susţină. Cum au fost susţinuţi ceilalţi locatari din cartier şi din oraş ar trebui să fim şi noi susţinuţi”, spune un brașovean.
În Arad au fost reabilitate, în ultimii trei ani, doar 17 blocuri. Alte nouă au documentația completă, dar lucrările nu au fost demarate
„În acest moment nu există în desfășurare șantiere de reabilitare termică cu fonduri publice. (Nu există șantiere – n.red.) pentru că nu s-au mai primit finanțările pentru celelalte solicitări pe care Municipiul Arad le-a făcut”, a spus Corina Drăghici, purtătorul de cuvânt al primăriei Arad.
În Oradea însă, autorităţile locale sunt optimiste.
„Pentru anul 2013 avem opt blocuri pentru a fi reabilitate cu fonduri publice şi documentaţia de proiectare pentru 46 de blocuri pentru a fi reabilitate din fonduri europene”, a declarat Cristalin Micu, reprezentantul Direcţiei Tehnice din primăria Oradea.
În prezent există trei programe de reabilitare termică a blocurilor. Doar unul dă şansă proprietarilor să beneficieze de reabilitare gratuită. Celelalte două programe presupun fie participarea proprietarilor cu până la 30 la sută din costuri, fie contractarea de către aceştia a unui credit cu dobândă subvenţionată şi garantată de stat.
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News