„Certificat de urbanism, plan de situaţie şi plan de încadrare în zonă, desen de arhitectură, amplasamente spaţii interioare, relevee, secţiuni faţade, certificat de matriculare, stat CF, dovadă de spaţiu... Şi ăsta e doar scenariul de securitate!”, spune unul dintre patronii brașoveni.
Patronii de cluburi şi restaurante spun că cele trei legi care reglementează funcționarea localurilor publice au sute de cerințe. Trebuie să depună proiecte şi să obţină certificate și avize. Obținerea tuturor durează, uneori, mai mult de o lună.
„O persoană singură nu va putea face față chiar dacă este să zicem în domeniu, va trebui să apeleze la organele de specialitate, la proiectanți, la arhitecți de specialitate, la geologi, la instalatori.”, explică Ilie Costea, expert judiciar în probleme de securitate la incendii.
Reprezentanţi ai Primăriei, Inspectoratului de Stat în Constructii şi ISU trebuie să-şi dea acordul. După ce patronul obţine toate cele trei semnături, poate deschide localul. În etapa următoare, inspectorii ISU sunt obligaţi să vină în control, ca să verifice dacă sunt respectate toate normele şi să dea avizul final.
„Dispunem de staţii de incendiu, de trei ieşiri foarte mari, senzori de căldură, senzori de fum, absolut tot ce ne-a impus ISU. La fel, nu a venit nimeni în control. Noi am depus actele, sunt pe rol.”, spune Gabriel Sorica, administratorul unui club.
Numeroşi patroni de localuri din ţară se plâng că nu au fost niciodată controlaţi de pompieri. „Eu sunt de cinci ani aici în societate şi niciodată n-au venit”, spune Aurelia Botea, administrator de restaurant.
„Ar trebui să se instituie un birou unic pentru a rezolva toate aceste probleme în care să fie simplificată puțin problema.”, este părerea lui Dorin Toderici, administratorul unui spațiu comercial din Oradea.
30 de patroni din Braşov au iniţiat o petiţie în care se plâng de birocraţie şi de procedurile învechite şi greoaie pe care trebuie să le respecte pentru a-şi obţine toate autorizaţiile.