În acest moment România are nevoie de reforme serioase pentru a accelera creșterea economică, estimată la sub 2% în următorii doi ani. Însă reformele necesare sunt în majoritatea cazurilor dureroase și ele nu fac niciodată casă bună cu tentația naturală a politicienilor de a avea trecere cât mai mare la alegători.
Pasul înainte poate fi făcut doar prin constrângere. „Sperăm să existe noi presiuni din partea FMI, întrucât un al treilea acord ar putea veni doar după îndeplinirea prevederilor din al doilea acord”, se arată într-un raport trimestrial al grupului bancar italian.
Actualul acrod expiră fără a fi făcute multe progrese în ultimul an. Privatizările au eșuat sau au fost amânate, numirea de manageri privați s-a transformat în eterna numire de director cu sprijin politic, iar arieratele în loc să scadă au crescut.
„România se confruntă cu stagnarea economiei în următoarele trimestre”
Deși toate partidele parlamentare declară că sunt pentru un nou acord cu FMI, reformele sunt rămase mult în urmă. „După trei ani de succes în privința ajustării fiscale, creșterea economică rămâne cea mai mare provocare a României. În contextul cererii afectate de austeritate, recoltei slabe și exporturilor ezitante din cauza activității economice modeste din UE, România se confruntă cu stagnarea economiei în următoarele trimestre”, se mai arată în raportul citat.
Anul 2013 va fi crucial. Vine după un an electoral, în care măsurile au fost amânate și este premergător unui alt an electoral, 2014, când va fi ales un nou președinte. Și în perspectiva unor alegeri cu miză mare, este de așteptat ca politicul să piardă din vedere economia.
Bancerhii de la Unicredit estimează o creștere de numai 0,2% în acest an, urmată de 1,3% anul următor și 1,8% în 2014.
O nouă misiune a Fondului Monetar Internațional, Comisiei Europene și Băncii Mondiale va ajunge în România în jurul datei de 10 ianuarie, pentru a discuta cu Guvernul noul acord. Experții FMI deja au anunțat că așteaptă recuperi ale măsurile ce trebuiau deja luate.