Aeronava militară a aterizat la Flotila Aeriană 90 de la Otopeni în jurul orei 00:10, după o oră şi 30 de minute de zbor. Echipa de 11 medici şi paramedici care s-a deplasat Budapesta a fost coordonată de secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Raed Arafat.
Actualizare 15:15: Medicii maghiari spun că toți cei șapte români care încă sunt internați în spitalele din Ungaria sunt în stare critică, fiind intubați și respiră cu ajutorul aparatelor.
Trei dintre cei șapte sunt în comă și sunt ținuți în viață cu ajutorul aparatelor. Alte două victime, doi copii, au fost transferați la Institutul Național de Traumatologie din Budapesta pentru că starea lor este gravă, iar aici secția de terapie intensivă este mult mai bine dotată. Tot aici se află deja alți doi români în stare critică. Copiii fuseseră inițial internați într-un spital aflat la 100 de kilometri de capitala Ungariei.
În urmă cu puțin timp s-a terminat și autopsia celor trei români care și-au pierdut viața, iar dacă toate procedurile birocratice vor fi terminate, atunci repatrierea va avea loc cel mai târziu mâine dimineață.
Cei doi șoferi al TIR-ului din Bulgaria sunt păziți de polițiști, iar dacă stare lor se va îmbunătăți, vor fi audiați, tocmai pentru că nu se știe care au fost cauzele accidentului.
Pacienţii au fost preluaţi de ambulanţe şi duşi la spitalele Floreasca (patru), Universitar (patru) și Bagdasar-Arseni (trei).
"Dintre cei 11, unii suferă de diferite nivele de leziuni, de fracturi, unele deja operate. O persoană are leziune de coloană, alţii au leziuni minore. Sper ca o parte să se externeze repede, alţii vor rămâne pentru mai multe investigaţii. Niciunul din cei 11 nu este în comă", a declarat Raed Arafat.
Pentru cei şapte pacienţi rămaşi în spitalele de la Budapesta vor urma alte evaluări medicale, pentru a se vedea când vor putea fi aduşi şi ei în ţară, având în vedere că starea lor este gravă, sunt intubaţi şi ventilaţi. Aceştia se află la terapie intensivă Echipa medicală trimisă la Budapesta nu ş-a asumat riscul aducerii lor în ţară în acest moment.
Decizia aducerii în ţară a acestora se va lua pentru fiecare dintre aceşti pacienţi individual, a mai spus secretarul de stat. Arafat a mai menţionat că autorităţile maghiare au pus la dispoziţia celor române tot ce a fost necesar pentru transferul răniţilor.
În ceea ce-i priveşte pe cei trei români decedaţi în accident, autopsiile au fost finalizate, urmând ca trupurile neînsufleţite să fie aduse în ţară după îndeplinirea formalităţilor consulare.
Înaintea plecării spre ţară, secretarul de stat Raed Arafat a mulțumit pentru modul în care au fost tratați pacienții români. Medicii ungari au refuzat să comunice prea mult cu presa și au spus că toate informațiile despre persoanele rănite în accident vor fi date numai la nivel oficial.
Şoferul bulgar a fost arestat
Poliţia ungară l-a arestat pe şoferul bulgar suspectat de producerea accidentului de pe autostrada M5, la 25 de kilometri sud-est de Budapesta, în care au murit trei cetăţeni români, au anunţat vineri seară autorităţile ungare.
Ministrul ungar de Interne Sandor Pinter şi cel de Externe Janos Martonyi au transmis condoleanţe familiilor victimelor şi au asigurat partea română că Ungaria va face tot posibilul pentru a rezolva problemele legate de accident.
Firul evenimentelor
Trei români au murit şi 18 au fost răniţi într-un accident produs vineri dimineaţă, în Ungaria, în jurul orei locale 5.40, după ce microbuzul în care se aflau a fost implicat într-un accident pe autostrada M5, pe sensul spre Budapesta, a informat MAE.
Microbuzul, care se deplasa de la Galaţi spre Milano, a fost lovit în spate de un TIR înmatriculat în Bulgaria.
Dintre cei 21 de oameni aflaţi în microbuz, 19 pasageri şi doi şoferi, trei au murit pe loc. Este vorba despre doi bărbaţi de 54 şi 42 de ani şi o femeie de 29 de ani din Galaţi. În microbuz se afla şi fetiţa de 9 ani a femeii.
Cele 18 persoane rănite în accidentul din Ungaria au fost internate în cinci spitale, unele dintre acestea fiind în stare gravă.
Un avion militar Spartan s-a deplasat vineri la Budapesta pentru evaluarea situaţia şi un eventual transfer al pacienţilor, misiunea fiind coordonată de secretarul de stat Raed Arafat.