Bucureşti
Credincioşii din Bucureşti au participat la o procesiune care a fost condusă, de la biserica franceză „Sacré Coeur” până la Catedrala Sfântul Iosif, de Înalt Prea Sfinţitul Ioan Robu, împreună cu Monseniorul Cornel Damian, episcop auxiliar de Bucureşti, şi Monseniorul Baudouin Biajila Muankembe, consilier la Nunţiatura Apostolică din România.
Cum s-a desfăşurat slujba de Florii la Vatican, prima oficiată de Papa Francisc
Procesiunea a început la ora 14:00, cu ceremonia binecuvântării ramurilor. Participanţii au pornit apoi pe traseul Bdul Aviatorilor, Piaţa Victoriei, Calea Victoriei, Str. G-ral Berthelot, până la Catedrala Sfântul Iosif, unde credincioşii au asistat la slujba specială de Florii. Cu ramuri în mână, credincioşii şi preoţii au cântat, iar în fruntea procesiunii tinerii au purtat „Crucea Zilei Mondiale a Tineretului”.
Duminica Floriilor reprezintă poarta de intrare în Săptămâna Sfântă şi uneşte triumful lui Iisus Hristos aclamat ca Mesia de locuitorii din Ierusalim – eveniment în amintirea căruia are loc procesiunea pe străzile oraşului – şi vestirea Pătimirii Mântuitorului la Sfânta Liturghie.
Credincioşii poartă cu această ocazie ramuri verzi de salcie: „Toate ramurile acestea verzi pe care le putem vedea la credincioşi manifestă bucuria de a-l întâmpina pe Mântuitor. Bineînţeles că această bucurie duce spre trăirea a ceea ce vom celebra: răstignirea, moartea şi Învierea Mântuitorului”, arată părintele Francisc Doboş.
Oradea
Clopotele au răsunat şi la catedrala Sfântul Ladislau din Oradea. Peste 200 de credincioşi au venit la biserică pentru slujba de intrare în cea mai importantă săptămână din an. La intrarea în curtea bazilicii, enoriaşii au fost întâmpinaţi cu crenguţe înmugurite de salcie. Potrivit tradiţiei, ramurile trebuie sfinţite îniante de a fi duse acasă, unde sunt păstrate până la următoarea slujbă de Florii, anul viitor.
„Aşa se zice, că ţine departe de noi orice rău. Le punem într-o cameră sau alta. Mai demult erau duse pe câmp”, explică o credincioasă.
Pe vremuri însă, locuitorii de la sate îşi legau ramurile de salcie la brâu, pentru a fi feriţi de boli.
Iaşi
Credincioşii au pornit dinspre bisericile romano-catolice, pentru se întâlni la Catedrala Episcopală, unde au participat la liturghia specială. În acest an, mesajul principal le-a fost adresat tinerilor.