Uşi metalice, camere cenuşii, gardieni înarmaţi, detectoale de metal şi geamuri acoperite de gratii. Sunt principalele motivele pentru care foarte puţini dintre cei apoape 120.000 de copii care au unul sau ambii părinţi în închisoare merg să îi viziteze. Câţiva experţi spanioli s-au oferit să ajute autorităţile să schimbe imaginea înfricoşătoare a penitenciarelor.
Penitenciarul Rahova ar putea să fie prima închisoare prietenoasă cu copii. Experţii spanioli recomandă reprezentanților închisorii să zugrăvească clădirea cu o culoare caldă, să îndepărteze gratiile, să împodobească pereţii cu picturi şi să monteze în exterior şi interior boxe din care să se audă muzică simfonică.
“Este o prioritate pe care, la nivelul Administrației Naționale a Penitenciarelor, ne-am asumat-o. Dacă vorbim de muzica simfonică trebuie să ținem cont și de ce își dorește cel care este închis. Există muzică pop”, spune Claudiu Bejan, directorul Administrației Naționale a Penitenciarelor.
Experţii ibericii recomandă ca în fiecare celulă să fie instalate televizoare, iar pereţii să fie împodobiţi cu picturi. Cei care lucrează în sistemul penitenciar ştiu, din experienţă, că televizoarele creează probleme, mai ales într-o cameră pe care o împart 12 deţinuţi.
„Există televizoare în camerele de deținere, dar fiecare este liber să își aleagă postul pe care se uită”, mai spune Claudiu Bejan.
„E evident că o persoană care a comis o infracțiune trebuie să plătească cu libertatea. Dar asta nu înseamnă că un minor trebuie să fie traumatizat când își vede familia. O pictură sau o culoare caldă pot face minuni”, Jose Joya Roldan, expert spaniol.
Statisticile arată că, în ultimii cinci ani, peste 100.000 de copii din România au avut mama sau tatăl în puşcărie, iar 17.000 au avut ambii părinți în închisoare.