Provocările anului 2013. România are de dat examenul Schengen

Data publicării:
02012013 20provocari-41588

România are ca obiectiv imediat o decizie favorabilă privind aderarea la spaţiul Schengen. Însă ea este puţin probabilă în martie, la reuniunea miniştrilor de interne ai statelor UE, întrucât este condiţionată de un raport bun privind reforma justiţiei şi lupta anticorupţie.

La nivelul continentului, problemele zonei euro şi perspectivele politico-economice vor continua să fie principala preocupare şi în 2013. Guvernele occidentale s-au angajat să facă tot posibilul pentru salvarea monedei unice. Însă provocarea pentru noul an este de a menţine măsurile de austeritate, de a evita paşii înapoi sub presiunea străzii şi de a încerca să ajungă, într-un fel sau altul, la o cât de firavă creştere economică.

Alegerile din Italia, din februarie, ar putea influenţa situaţia din zona euro, în condiţiile în care derapajele din cea de-a treia economie a blocului monetar au fost îndepărtate de guvernul lui Mario Monti, dar situaţia nu este ireversibilă. În toamnă, Angela Merkel va încerca să obţină un nou mandat de cancelar al Germaniei, obiectiv care va influenţa toate deciziile celui mai mare contributor la bugetul comunitar.

Peste Atlantic, Barack Obama îşi începe oficial, la 20 ianuarie, cel de-al doilea mandat. Tentat să se concentreze asupra redresării economice, preşedintele american va fi solicitat în plan extern, poate mai mult decât şi-a propus. Principalele provocări vor fi confruntarea cu China - condusă de noul său lider, Xi Jinping, situaţia din lumea arabă şi dosarul iranian. Bătălia dusă împotriva Chinei va fi în primul rând una economică şi se anunţă acerbă, în condiţiile în care noul lider de la Beijing nu îşi permite o încetinire a creşterii economice.

Lumea arabă și dosarul nuclear iranian

Lumea arabă rămâne instabilă, dominată de multiple frustrări. „Primăvara arabă" din 2011 a sădit mai degrabă seminţele islamismului decât ale unei democraţii liberale. În Siria, consensul internaţional, după flexibilizarea poziţiei Rusiei, ar putea duce la căderea regimului Bashar al-Assad. Asta nu va însemna însă rezolvarea tuturor problemelor legate de sângerosul război civil de acolo, întrucât există riscuri serioase de înarmare cu arme chimice ale unor facţiuni militante. Situaţia din Egipt rămâne sub semnul întrebării. Nu se ştie în ce direcţie va merge guvernarea Frăţiei Musulmane şi a preşedintelui Morsi, după disputa legată de controversatul decret autoritar şi adoptarea noii Constituţii, bazate pe legea islamică sharia.

Iranul şi programul său nuclear se anunţă cel mai fierbinte dosar al anului 2013. Marile puteri şi Israelul suspectează Teheranul că vrea să se doteze cu arma atomică, lucru dezminţit de regimul islamic. Comunitatea internaţională va aştepta alegerile prezidenţiale din iunie 2013 şi instalarea unui nou preşedinte la Teheran, înainte de a decide ce e de făcut în continuare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri