Surse din cadrul penitenciarului ieşean au declarat pentru News.ro că unii dintre deţinuţi ar fi dat foc la saltele. Totodată, deţinuţii reclamă mâncarea proastă din penitenciar, dar şi faptul că nu sunt lăsaţi să se uite la televizor.
Aceleaşi surse au mai precizat că au fost chemaţi de acasă angajaţii ai penitenciarului, care se aflau în tura liberă, pentru a se reuşi calmarea spiritelor.
La ora 23.15, protestul spontan al deţinuţilor s-a încheiat, potrivit conducerii Penitenciarului din Iaşi.
În ultima perioadă, în penitenciare din România au avut loc incidente, cele mai recente fiind incendierea, de către un deţinut, a unei celule la Penitenciarul Rahova şi protestul deţinuţilor de la Penitenciarul Giurgiu.
Joi, directorul general al Administraţiei Naţionale a Peniteciarelor, Claudiu Bejan, a prezentat măsurile luate în urma acestor incidente, precizând că, în acest moment, nu se înregistrează revolte în sistemul penitenciar din România.
În ceea ce priveşte sesizarea transmisă de deţinuţi de la Penitenciarul Poarta Albă, Bejan a spus că a dispus ca la această unitate să fie făcut un control, iar din primele date a rezultat că a fost audiat deţinutul Iulian Florin, care a spus că nu a putut beneficia de eliberare condiţionată şi a reclamat doi angajaţi ai unităţii de detenţie.
În cazul incidentului de la Penitenciarul Giurgiu, Bejan a spus că, în 5 iulie, între orele 21.50 şi 22.20 şi, respectiv, 23.00 - 00.15, mai mulţi deţinuţi au protestat lovind cu castroane şi linguri în gratiile de la camerele de deţinere şi au aruncat în curţile de plimbare bucăţi de hârtie şi material textil arzând.
Deţinuţii au încheiat protestul după ce angajaţii penitenciarului au discutat cu ei, fără a fi necesară alarmarea întregii unităţi.
O zi mai târziu, 102 deţinuţi din totalul de 1.216 au refuzat hrana la masa de prânz şi 33 au refuzat masa de seară. Toţi deţinuţii au renunţat la această formă de protest după ce au discutat cu conducerea penitenciarului.
Revendicările acestor deţinuţi au fost posibilitatea participării la un număr crescut de activităţi recreative, la cursuri de formare profesională, activităţi lucrative şi de consiliere psihologică, posibilitatea dotării unităţii cu frigidere, prelungirea programului TV, amenajarea unor posturi telefoncie fixe în camerele de deţinere.