Să presupunem că plecați la drum și trebuie să faceți plinul. Puteți să opriți la prima benzinărie sau la cea despre care credeți că are cel mai bun carburant. Cei de la Consiliul Concurenței și-au propus ca, în viitorul apropiat, șoferii să aibă mai multe opțiuni. De exemplu, să intre pe o aplicație care va spune unde se află cele mai apropiate zece benzinării.
Acestea vor fi afișate fie în funcție de distanță, pentru cei care riscă să rămână în pană, dar și în funcție de prețul carburanților. Conform propunerii, distribuitorii ar trebui să trimită zilnic prețurile din stațiile lor de alimentare și acest lucru i-ar putea ajuta pe șoferi să aleagă în funcţie de cost.
Pe lângă preț, mai contează și calitatea carburantului, iar cei de la Consiliul Concurenței cer ca Ministerul Energiei să facă verificări regulate în stațiile de alimentare și să afișeze rezultatele controalelor la carburanți în aceeași aplicație.
Mai sunt și alte propuneri. De exemplu, la intrarea pe autostrăzi, să fie montate panouri electronice pe care să fie afișat prețul carburanților. De exemplu, la kilometrul 30, benzina costă 4 lei și 40 de bani.
România nu are foarte multe autostrăzi, însă pe viitor, numărul acestora ar urma să crească. Orice autostradă are nevoie de benzinării și, în cazul tronsoanelor noi, se țin licitații pentru cei interesați să le construiască. Cu mici excepții, benzinăriile de pe autostrăzi aparțin unui număr restrâns de distribuitori, fie că vorbim de OMV Petrom, Rompetrol sau Lukoil.
Conform celor de la Consiliul Concurenței, benzinarii mici, care nu au stații în județul prin care trece autostrada, trebuie favorizați. Concret, aceștia ar urma să primească puncte bonus la criteriile de evaluare.
În fine, Consiliul Concurenței spune că prețurile carburanților ar putea să scadă încă și mai mult dacă hipermarketurile și-ar deschide propriile stații de alimentare. Acest lucru se întâmplă deja în Europa de Vest sau în Statele Unite.
În Marea Britanie, de exemplu, 39% dintre vânzările celor mai mari patru lanțuri de hipermarketuri era asigurat de benzinării. În Statele Unite, numărul clienților care alimentează de la benzinăriile hipermarketurilor este cu 50% mai mare decât al celor care alimentează din stațiile obișnuite.
În schimb, în România există o singură benzinărie care aparține unui lanț de hypermarketuri. Stația de alimentare respectivă a fost deschisă la jumătatea anilor 2.000 și Consiliul Concurenței consideră că birocrația împiedică hipermaketurile de la noi să își dezvolte o rețea de benzinării. Obținerea aprobărilor durează foarte mult, mai ales că vorbim despre materiale inflamabile și toxice, dar reprezentanții hipermaketului au declarat pentru Biziday că benzinăria respectivă nu are rezultate deosebite.
Austria, spre exemplu, care are o populație de două ori mai mică decât a României, are mult mai multe benzinării. Concurența explică fie și parțial de ce benzina este ceva mai ieftină în Austria decât la noi.
Cele mai multe benzinării din România, peste 540, sunt deschise de cei de la OMV Petrom, urmați la distanță considerabilă de Rompetrol și Lukoil.