Președintele Consiliului European a venit cu o cale de mijloc, o reducere cu 75 de miliarde de euro. Pentru România asta ar insemna mai puțini bani pentru agricultură, care ar rămâne și mai mult în urmă.
Preşedintele Consiliului European vrea să taie patru miliarde din fondurile României. Dacă planul lui se va aplica, ar urma să primim 40 de miliarde de euro. Primele afectate vor fi fondurile pentru agricultura, spun specialiştii.
„Și asta e în contradicție practic până și cu programele de guvernare, că toată lumea susține că trebuie să renegocieze ca să ducă subvențiile din România aliniate la subvențiile Comunității, vorbesc la plățile pe suprafață și subvențiile pe cap de animal”, a declarat Felix Lucuţar, specialist fonduri europene.
Fermierii care primesc acum circa 150 de euro pe hectar ar fi trebuit să ajungă la 270 de euro la hectar, cât încasează cei din statele bogate. În urma reducerii bugetului european, decalajul se va mentine încă 8 ani de acum înainte. În plus, România pierde bani şi pentru că statul a acordat subvenţii ilegale.
Doar pentru subvențiile din 2007 și 2008 plătite incorect, România trebuie să dea înapoi Uniunii Europene 75 de milioane de euro. Cu toate acestea, oficialii de la București sunt optimiști.
Bugetul Uniunii Europene este miza întâlnirii de la Consiliul European de joi, de la Bruxelles. Dacă țări precum Finlanda sau Marea Britanie cer reduceri drastice de fonduri și o cheltuire mai bună, Germania sau Suedia acceptă doar o anumită reducere a acestora. În schimb, cele 15 state care fac parte din grupul Prietenii Coeziunii, printre care se numără şi România, vor menţinerea bugetului cum a fost prevăzut în tratat.