Promisiuni luate de viitură. După inundațiile din 2010, autorităţile au spus că vor reface casele şi digurile din Dornești

Data publicării:
dornesti

În iunie 2010, o viitură puternică venită pe râul Ruda din Dorneşti a inundat 360 de gospodării, adică aproape o treime din comună. Apa a rupt un dig în dreptul localităţii şi a intrat în casele oamenilor. Au trecut aproape patru ani de atunci, dar situaţia nu pare să se fi schimbat.

„A venit cu un autogreder în partea ailaltă și a curățat albia pârâului. Au venit şi au tăiat vegetaţia care este aici, vedeţi cum o rămas şi acu la fata locului”, spune un localnic.

Mai mult, oamenii din zona digului şi-au pus la dispoziţie terenul pentru a permite utilajelor să consolideze malul pârâului, ba chiar s-au oferit să-l facă ei. S-au lovit însă de indiferenţa autorităţilor.

„Am spus, domnul primar, vorbiţi cu domnul prefect să aducem nişte maşini cu balast foarte frumos, să nivelăm terenul ăsta cu un buldozer, să-l compactăm şi să facem noi digul: <<nu se poate, tre' să vie firmă autorizată, tre' să se deie bani>>”, povestește localnicul.

În 2010, imediat după inundaţii, Guvernul a aprobat un proiect de îndiguire a râului Ruda, dar a finanţat doar o parte din lucrare.

Guvernul României a trimis bani, 25 de miliarde de lei vechi, pentru adâncirea albiei și consolidarea malurilor pârâului Ruda. Constructorul a venit la treabă, se apucă de treaba pentru ca ce s-a întâmplat aici să nu se mai întâmple niciodată”, spunea la acea vreme Gheorghe Flutur, fost preşedinte al Consiliului Judeţean Suceava.

Localnicii nu ştiu unde s-au dus banii, mai ales că doar o porţiune de dig a fost construită, iar asta la aproape doi kilometri depărtare de locul în care s-a rupt malul şi de unde au pornit inundaţiile.

Oamenii spun că, dacă va ploua la fel ca în 2010, vor scoate din nou apa cu găleţile din case.

„La toată lumea îi e frică, am muncit din greu, ne-au ajutat şi ei ca să putem reconstrui… Se poate întâmpla oricând”, spune una dintre persoanele afectate.

De pericol sunt conştiente şi autorităţile, dar spun că nu sunt bani pentru a rezolva problema.

„Inclusiv eu am sesizat toate forurile superioare și Ministerul ca să primesc fonduri, n-am primit până în ziua de astăzi nimic absolut. Apele Române au sistat lucrarea tot din cauză de fonduri”, afirmă Gheorghe Luţă, primarul comunei Dorneşti.

45 de familii nu vor uita prea curând viitura de aproape 2 metri înălţime care le-a distrus casele. Alte 175 de case au avut nevoie de reparaţii capitale.

Inundaţiile din 2010 au transformat comuna Dorneşti într-un loc de pelerinaj pentru conducătorii ţării. În frunte cu preşedintele Traian Băsescu mai toţi miniştrii de la acea vreme au cutreierat judeţul Suceava cu promisiuni că podurile şi digurile vor fi refăcute. În judeţ sunt în continuare 52 de puncte critice pe infrastructura afectată de inundaţiile din ultimii ani pentru care nu s-au găsit bani de consolidare.

În aceeaşi situaţie este şi râul Bistriţa. De mai bine de cinci ani Guvernul promite să construiască diguri de apărare de la Ciocăneşti până la Bicaz. Lucrarea este aproape la jumătate, dar s-a oprit pentru că n-au mai fost alocaţi bani. În fiecare primăvară apar probleme în zona Vatra Dornei şi în Neamţ pentru că podurile de gheaţă se topesc, iar apa se revarsă peste gospodăriile localnicilor.

Raport al Curții de Conturi: Prevenirea inundațiilor, o afacere păguboasă pentru stat

An de an sunt măturate de viituri sute de localități şi mii de hectare de teren. Zeci de diguri au cedat în inundaţiile din 2004 încoace. Lucrările de refacere sau de consolidare înaintează greu ori sunt de-a dreptul inexistente. Explicaţia este mereu aceeaşi - lipsa banilor. Bani, care însă de multe ori au fost gestionaţi prost, după cum o arată rapoartele Curţii de Conturi. Inspectorii au găsit numai în ultimii cinci ani nereguli grave la instituţiile care ar trebui să se ocupe de prevenirea şi repararea pagubelor produse de inundaţii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Amazon s-a dus la Ilie Bolojan și a cerut trei lucruri banal de complicate pentru România de 35 de ani...
Digi FM
"Doamne, ce scârbos!" Cadoul neobișnuit pe care Selena Gomez l-a primit de la logodnicul ei i-a dezgustat pe...
Pro FM
Sylvia Sîrbu, viața la ani buni după trupa ASIA și divorțul de Andrei Ștefănescu. Cu ce se ocupă: Am 3...
Film Now
Salma Hayek a publicat poze din anii '90, în care apare fără haine, și a stârnit reacții cu nemiluita. 1,3...
Adevarul
Ucraina riscă să intre pe nisipuri mișcătoare. Ce semnificație au mesajele contradictorii ale administrației...
Newsweek
Cu ce bani ieși la pensie în funcție de salariul pe care îl ai? Pensionarii pierd mii de lei
Digi FM
"Doamne, ce scârbos!" Cadoul neobișnuit pe care Selena Gomez l-a primit de la logodnicul ei i-a dezgustat pe...
Digi World
Cum s-a schimbat corpul unui bărbat care a mâncat câte 30 de ouă pe zi timp de o lună. Rezultatele...
Digi Animal World
Momentul emoționant în care un câine află că stăpâna sa este însărcinată. Imaginile inedite fac furori pe Tik...
Film Now
Cum arată viața lui Richard Gere de când s-a mutat în Spania. Soția lui a făcut publice imagini rare pe...
UTV
Reacția lui Alexandru Ciucu după dezvăluirile Alinei Sorescu despre mariajul lor. „Nu înțeleg de ce trebuie...