Meciul României cu Ungaria nu a fost, însă, material de studiu pentru cei 70 de jandarmi din cele 26 de state europene care au venit special la Bucureşti ca să găsească soluţii de combatere a actelor huliganice.
Musafirii au preferat să studieze pregătirile pentru un meci mult mai liniștit, România-Estonia. La începutul acestei săptămâni, jandarmii români au încercat să-i impresioneze pe suporterii străini printr-o atitudine pacifistă.
„Au văzut cum au fost distribuite flyere cu reguli de respectat în stadion, cum colegii noştri îndrumau suporterii către stadion”, spune Anton Cernat, ofiţer la Jandarmerie.
„Unul din elementele principale este să priveşti din perspectiva fanilor, pe care să o suprapui celei a Poliţiei”, spune și David Bahannan, preşedintele EU Think Tank
De multe ori, spun jandarmii, violenţele au loc şi din vina organizării, nu numai din vina suporterilor.
„În Marea Britanie, de exemplu, noi am făcut multe greşeli când ne-am stabilit strategia. Au avut loc multe tragedii, iar succesul este să diminuăm riscurile, iar aceste tragedii să nu se mai întâmple şi în alte ţări”, explică David Bahannan.
După lungi discuţii, jandarmii europeni intenţionează să realizeze o bază de date comună, cu numele huliganilor care să aibă interzis pe toate stadioanele Uniunii Europene, nu numai în ţările unde sunt monitorizaţi. Chiar şi aşa, este greu de crezut că pe viitor violenţele de pe stadioane vor dispărea.