Ştefan Kovacs are de aproape un an un schnauzer pitic, pe care l-a învăţat, încă de mic, să stea numai pe bancheta din spate. Chiar şi aşa, iniţiativa senatorilor şi deputaţilor ca animalele să fie transportate în cuşti speciale i se pare bună. „În faţă, eu personal nu îl las pentru că deranjează la condus şi poate provoca accidente. Legea nu este rea. Și în mijloace mai mari de transport aeriene, câinii şi animalele sunt transportate în cuşti”, spune acesta.
Potrivit propunerii legislative, proprietarii animalelor au voie să le urce în autoturisme doar dacă se asigură că acestea nu se pot mişca libere în interior.
„Noi pornim de la o idee foarte clară, de armonizare a legislaţiei româneşti cu toată legislaţia europeană, pe tot ce înseamnă aspectul rutier”, a declarat Mihai Lupu, deputat PNL, coiniţiator.
Dacă propunerea legislativă va trece, animalele de companie vor trebui transportate în cuşti speciale care nu le vor permite necuvântătoarelor să mişte libere în interiorul maşinii. De curând însă au apărut şi hamuri ajustabile care se potrivesc în jurul taliei animalului şi care, mai apoi, se ataşează la centura de siguranţă.
În magazinele de specialitate există diferite tipuri de cuşti pentru transport, în funcţie de dimensiunea animalului de companie. Cele mai sofisticate costă chiar şi 1.200 de lei.
Reporter: Se cumpără? Sunt proprietari care cumpără astfel de cuşti?
Raluca Coroiu, şef de magazin: Absolut, se vând pentru că sunt bune inclusiv pentru transportul aerian.
Proiectul de modificare a Codului Rutier a fost depus la Senat la sfârşitul anului trecut şi va fi dezbătut în Parlament, după 1 februarie.